vineri

8 decembrie, 2023

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

23 iunie, 2019

Cu cât suma dintr-un portofel găsit pe stradă este mai mare, cu atât este mai probabil ca obiectul să fie restituit proprietarului, reiese dintr-un studiu realizat în 40 de ţări, pentru a evalua onestitatea a mii de locuitori din 355 de oraşe, transmite Gizmodo.

O echipă internaţională de specialişti în ştiinţe comportamentale a ”pierdut” 17.303 portofele cu diferite sume de bani pentru a evalua situaţiile în care acestea sunt returnate.

Portofelele erau transparente şi conţineau o listă de cumpărături şi trei cărţi de vizită cu numele şi adresa de e-mail.


Unele portofele nu conţineau bani, altele aveau o sumă mică, de 13,45 dolari, sau una mai mare, de 94,15 dolari. Experimentul a costat 0,6 milioane de dolari. Media la nivel internaţional pentru predarea unui portofel pierdut a fost de 40% când acesta era gol, şi de 51% când în el se aflau bani. În cazul portofelelor ce conţineau peste 94 de dolari, acestea au fost returnate în 72% din cazuri.

”Când sunt bani (în portofel), oamenii au subit impresia că fură, senzaţie care este cu atât mai pregnantă cu cât suma este mai mare”, a explicat Christian Zünd, doctorand la Universitatea din Zurich.

Proporţia portofelelor predate a depăşit 70% în Norvegia şi Elveţia. În China, mai puţin de 10% au predat portofelele fără bani, şi peste 20% în situaţia în care găseau bani.


Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket
Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

A apărut nr. 80 (al 21-lea, socotindu-se în sens invers)

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: