sâmbătă

25 iunie, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

23 iunie, 2019

Cu cât suma dintr-un portofel găsit pe stradă este mai mare, cu atât este mai probabil ca obiectul să fie restituit proprietarului, reiese dintr-un studiu realizat în 40 de ţări, pentru a evalua onestitatea a mii de locuitori din 355 de oraşe, transmite Gizmodo.

O echipă internaţională de specialişti în ştiinţe comportamentale a ”pierdut” 17.303 portofele cu diferite sume de bani pentru a evalua situaţiile în care acestea sunt returnate.

Portofelele erau transparente şi conţineau o listă de cumpărături şi trei cărţi de vizită cu numele şi adresa de e-mail.


Unele portofele nu conţineau bani, altele aveau o sumă mică, de 13,45 dolari, sau una mai mare, de 94,15 dolari. Experimentul a costat 0,6 milioane de dolari. Media la nivel internaţional pentru predarea unui portofel pierdut a fost de 40% când acesta era gol, şi de 51% când în el se aflau bani. În cazul portofelelor ce conţineau peste 94 de dolari, acestea au fost returnate în 72% din cazuri.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

”Când sunt bani (în portofel), oamenii au subit impresia că fură, senzaţie care este cu atât mai pregnantă cu cât suma este mai mare”, a explicat Christian Zünd, doctorand la Universitatea din Zurich.

Proporţia portofelelor predate a depăşit 70% în Norvegia şi Elveţia. În China, mai puţin de 10% au predat portofelele fără bani, şi peste 20% în situaţia în care găseau bani.


Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Consumatorii români aveau, la nivelul anului 2021, o paritate a puterii de cumpărare de 55,5% din media europeană, procent identic cu cel din 2020, cel mai redus de...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: