5 noiembrie, 2014

Marea Britanie a câştigat, în perioada 2001-2011, 25 de miliarde de euro de pe urma imigranţilor din UE, arată un studiu al Centre for Research and Analysis of Migration, citat de EUobserver.

Banii sunt diferenţa între taxele plătite de cetăţenii UE care au emigrat în Marea Britanie şi beneficiile sociale de care au beneficiat imigranţii. Este dovada ştiinţifică a faptului că bugetul Regatului Unit nu a fost sărăcit, ba dimpotrivă a avut de câştigat de pe urma străinilor originari din UE stabiliţi acolo.

Economia britanică a beneficiat cel mai mult de pe urma imigraţiei din ţările UE-15, care au contribuit la taxele din Regat cu sume cu 64% mai mari decât sumele primite ca beneficii sociale.


Chiar şi imigranţii din cele 10 state central şi est europene, noi membre ale UE, au contribuit mai mult decât au primit de la bugetul Marii Britanii: sumele date, prin taxe, sunt cu 12% mai mari decât sumele primite din beneficii.

Studiul mai arată că imigranţii au căutat şi au obţinut un loc de muncă şi au fost mai educaţi decât băştinaşii britanici. 4 din 5 est-europeni au găsit un loc de muncă, spre deosebire de 70% dintre britanici şi dintre imigranţii dn vechile state membre UE (UE-15).

Şi în ceea ce priveşte gradul de educaţie, imigranţii au ieşit în avantaj: 62% din imigranţii din UE-15 au studii superioare şi 25% dintre cei veniţi din cele 10 noi state membre, proporţii mai mari decât proporţia de britanici cu studii superioare, care este de 24%.

În plus, imigranţii au contribuit – în deceniul studiat – cu 10% mai mult decât britanicii la bugetul Regatului Unit, în timp ce contribuţiile imigranţilor din celelalte părţi ale lumii au fost cu aproape 9% mai mici.


Studiul apare într-o perioadă delicată în marea britanie, o perioadă pre-electorală, în care imigraţia este o temă fierbinte. Premierul David Cameron se află sub presiunea conservatorilor să limiteze imigraţia, pentru a contracara avansul partidului eurosceptic UKip, care – pe o retorică antiimigraie – ia din electoratul conservator.

Liderii europeni, în frunte cu Angela Merkel, l-au avertizat pe premierul britanic că libertatea de mişcare în UE – unul dintre principiile fundamentale – este nenegociabil şi că nu vor fi acceptate cote de imigraţie.

În campanii electorale, cum a fost cazul şi în Germania, s-a vorbit foarte mult despre „turismul beneficiilor sociale”, est-europenii fiind acuzaţi că imigrează pentru a beneficia de sistemele statelor occidentale.

Ca urmare, şi Germania, dar şi Marea Britanie, au înăsprit condiţiile în care imigranţii din UE pot solicita ajutoare sociale.

Totuşi, studii anterioare a demonstrat că nu există o dovadă clară care să arate că turismul pentru beneficii sociale este un fenomen european.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: