23 noiembrie, 2014

Recrutarea și retenția personalului calificat reprezintă o problemă tot mai serioasă pentru companiile din Europa Centrală și de Est (ECE), ceea ce va conduce probabil la noi creșteri salariale in 2015, reiese din cel mai recent studiu KPMG – „Pulsul economiei 2014”.

Dintre cei 456 de lideri în afaceri intervievați în cadrul sondajului efectuat în opt țări în septembrie 2014, respectiv Republica Cehă, Estonia, Ungaria, Letonia, Lituania, Polonia, România şi Slovacia (denumite in continuare”ECE8”), 69% intenționează să crească salariile angajaților in 2015, 50% dintre aceștia anticipând creșteri de până la 5%. Cea mai probabilă majorare, după cum indică 37% din ECE8, va fi cuprinsă între 2.0% şi 4.9%.

Deficit de personal calificat

Pentru 41% dintre cei intervievați, deficitul de personal calificat și presiunea din partea angajaților reprezintă factorii principali care vor conduce la creșteri salariale, în timp ce 28% sunt de părere că acestea ar trebui să se bazeze pe o productivitate crescută, iar 25% menționează performanțe financiare îmbunătățite.


In medie, 50% dintre respondenți nu intenționează să aducă modificări notabile în structura personalului, dar 17% previzionează creșteri de 5 până la 10 procente a numărului de angajați.

Îngrijorările legate de forța de muncă vin pe fondul unor prognoze economice mai degrabă optimiste în ECE8 pentru anul 2015. În medie, la nivelul regiunii, 52% dintre respondenți anticipează o creștere a PIB-ul țării lor cuprinsă între 1,0 și 2,9%, în timp ce doar 9 % prognozează o scădere. Din același eșantion, 52% sunt de părere că inflația va rămâne sub 2,0%.

Problemele economiei

„Conform rezultatelor studiului, economiile ECE8 înregistrează o creștere constantă a PIB-ului și o inflație ținută sub control, dar având în vedere că personalul calificat şi capacitatea de export sunt principalii factori dinamizatori ai competitivității economice, aceste societăți se concentrează tot mai mult asupra factorului uman, a declarat Șerban Toader (foto), Senior Partner KPMG în România.

„Liderii în afaceri susțin în același timp impunerea unui plafon asupra asigurărilor sociale impuse forței de muncă”, a adăugat Ramona Jurubiță, Partener Coordonator al Departamentului de Asistență Fiscală la KPMG în România, „ceea ce va consolida și mai mult competitivitatea companiilor. Totodată, aceștia sunt partizanii unui proces mai simplu de încasare şi administrare a taxelor, preferând o cotă unică în locul sistemului progresiv de impozitare.”


In medie, la nivelul ECE8, 75% dintre respondenți consideră că economia subterană reprezintă o problemă, iar evaziunea fiscală prin nedeclararea venitului real constituite chestiunea cea mai presantă.

Conform studiului KPMG, competiția acerbă și cererea scăzută pe piață locală sunt factorii care cel mai adesea restricționează creșterea cifrei de afaceri in țările ECE8. Cu toate acestea, exceptând un procent de 21% dintre cei intervievați, liderii în afaceri din regiune anticipează o creștere a cifrei de afaceri în 2015, în principal generată de o productivitate crescută a angajaților şi de intensificarea eforturilor de marketing.

69% dintre liderii de afaceri care au participat la studiu intenționează să facă investiții în perioada 2015-2017, activitățile fiind concentrate pe piaţa locală şi în țările vecine.

Despre studiu

În septembrie 2014, firmele membre KPMG au intervievat liderii în afaceri din opt țări din Europa Centrală şi de Est, solicitându-le să își exprime opinia cu privire la economia națională, moneda Euro, investițiile străine, mediul fiscal precum şi asupra remunerarii şi politicilor de personal în cadrul companiilor. Realizat de KPMG în anii precedenți doar pentru țările baltice, sondajul „Pulsul Economiei” acoperă pentru prima dată opt țări din regiune. Chestionarul online a colectat răspunsurile oferite de 456 de directori executivi, manageri şi proprietari de companii din țările incluse în studiu.

Ca sector de activitate, cel industrial a reprezentat 29% din răspunsuri, urmat de comerțul cu ridicata și cu amănuntul (14%). Patruzeci şi patru de procente dintre respondenți lucrează la companii cu mai puțin de 50% din acțiuni deținute de rezidenți, numărul cel mai ridicat fiind în Ungaria (67%). Optzeci şi nouă de procente dintre respondenți fac parte din conducerea superioară a companiilor și 11% sunt proprietarii acestora, în timp ce 30 % sunt femei. 50% din respondenți lucrează în companii cu cifre de afaceri de peste 25 de milioane de Euro, iar 65% dintre companii sunt active pe piețele de export.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: