cursdeguvernare

duminică

13 octombrie, 2024

logo-conferinte-curs-de-guvernare

Studiu Bertelsmann / Europenii despre parcursul UE: Drumul e prost, dar n-avem altul

6 septembrie, 2017

Majoritatea cetățenilor UE nu este mulțumită de direcția în care se îndreaptă Uniunea Europeană, dar vor în continuare să rămână în interiorul blocului comunitar, arată un studiu publicat miercuri.

Potrivit cercetării realizate de Bertelsmann Stiftung, 66% dintre cetățenii europeni care au făcut subiectul cercetării sunt nemulțumiți de direcția spre care se îndreaptă Uniunea, procentul celor mulțumiți fiind de 34%.

Cercetarea furnizează și datele individuale obținute în statele în care s-a derulat sondajul, cu precizarea că detalii sunt oferite numai în cazul celor mai mari state membre UE.


Potrivit acestor date individuale, în Italia există cel mai ridicat grad de nemulțumire- 83%- față de perspectivele UE. La polul opus, în Franța există cel mai ridicat grad de satisfacție față de aceste perspective: 38%.

În ciuda gradului ridicat de nemulțumire relevat de cercetarea Bertelsmann, 70% dintre cei chestionați afirmă că nu doresc ca țara lor să părăsească Uniunea.

Statele în care există  suport puternic pentru formula europeană actuală sunt Spania (81%) și Polonia (79%). Cei mai puțin entuziaști sunt în Italia, unde totuși 56% dintre cei chestionați doresc ca țara lor să rămână membră a UE.

Așa ar vota cetățenii din cele mai mari state UE- Marea Britanie este exclusă la acest capitol- dacă s-ar organiza în țara lor un referendum privind apartenența la blocul comunitar

Sentimentul pro-european s-a consolidat semnificativ în statele membre după ce Marea Britanie a votat în favoarea Brexit și Donald Trump s-a instalat la Casa Albă, arată cercetarea.


Cercetarea arată opinii divergente ale cetățenilor UE în legătură cu situația țărilor în care trăiesc. Între germani, care vor merge la urne în mai puțin de 3 săptămâni pentru alegerile parlamentare, 59% sunt mulțumiți de direcția în care merge țara lor. Doar 13% dintre italieni simt la fel despre statul lor.

Studiul a fost realizat în iulie și are la bază un eșantion de 10.755 de persoane din statele UE 28.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: