joi

2 mai, 2024

1 noiembrie, 2019

România ocupă locul 2 în topul țărilor din Europa care utilizează irațional antibiotice. În acest context, Federația Asociațiilor Studenților Farmaciști din România trage un semnal de alarmă privind acest fenomen prin organizarea unei Campanii Naționale Antibioticum.

În săptămâna 4-8 noiembrie, anunță un comunicat al organizației, atât în mediul online, cât și în centrele universitare în care activează cele 8 Asociații Locale membre FASFR, se vor desfășura activități de informare a publicului larg care să răspundă populației la următoarele întrebări:

  • “Ce sunt antibioticele, când și cum se utilizează?”
  • “Cine recomandă un antibiotic?”
  • “Ce este o antibiogramă?”
  • “Ce este rezistența la antibiotice?”
  • “Ce pot face eu pentru combaterea rezistenței la antibiotice?”

Săptămâna Antibioticum va fi marcată în mediul online prin publicarea materialelor informative referitoare la antibiotice și la istoria fenomenului de rezistență bacteriană la antibiotice pe pagina de Facebook a Federației (AICI-LINK), dar și prin diseminarea unui chestionar menit să susțină alcătuirea unei statistici privind situația actuală a utilizării de antibiotice în România. Materialele sunt destinate atât publicului larg, cât și personalului specializat din domeniul sănătății.


Chestionarul poate fi accesat AICI-LINK, iar organizația încurajează publicul să îl completeze.

Activitățile desfășurate în centrele membre vizează amplasarea standurilor informative în zone intens circulate și abordarea publicului larg, antrenarea acestuia în discuții privind utilizarea antibioticelor doar în situațiile când au efect terapeutic și sunt prescrise de medic, respectarea riguroasă a indicațiilor primite și diminuarea rezistenței la antibiotice. Alte activități vizează vizite în școli și licee pentru a informa segmentul cel mai tânăr al populației țintă, dar și conferințe sau paneluri de discuții destinate fie studenților din domeniul sănătății și specialiștilor, fie publicului larg.

În fiecare centru, activitățile anunțate sunt:

  • București: luni, standuri informative în Facultatea de Farmacie din cadrul UMF “Carol Davila”, miercuri și vineri vizite de informare în școli și licee, joi, 7 noiembrie, stand informativ în mall ParkLake în intervalul orar 17:00-20:00 și marți conferință de la ora 18:00 în Biblioteca facultății de Farmacie alături de Prof. Dr. Farm Arsene Andreea-Letitița, Prof. Dr. Farm. Cornel Chiriță și Dr. Diana-Loreta Păun, Secretar de Stat, Departamentul de Sănătate Publică, Administrația Prezidențială.
  • Cluj-Napoca: luni, 4 noiembrie, și miercuri, 6 noiembrie, stand informativ în Iulius Mall în intervalul ora 11:00-18:00, miercuri standuri informative în farmaciile Ducfarm Pasteur și Casa de Cultură a Studenților, vizite de informare în școli și licee de luni până vineri și joi conferință de la ora 20:00 în Sala Multimedia a UMF, alături de Conf. Dr. Oliviu Voștinaru și Șef de Lucrări Dr. Oana Stanciu.
  • Craiova: miercuri întâlnire cu părinții copiilor Grădiniței 41.
  • Iași: luni vizite de informare în licee, miercuri stand de informare în Palas Mall începând cu ora 11:00, joi în Piața Unirii începând cu ora 18:00, iar vineri în Facultatea de Farmacie din cadrul UMF “Gr.T.Popa”. Tot joi va avea loc un Quiz Night, iar marți un workshop de la ora 17:30.
  • Oradea: luni workshop organizat alături de Direcția de Sănătate Publică de la ora 17:00, marți, miercuri și joi vizite de informare în școli și licee și standuri de informare în farmaciile Catena de luni până vineri în intervalul orar 10:00-14:00.
  • Sibiu: luni și marți standuri de informare în Facultatea de Inginerie, iar miercuri și joi vizite de informare în licee.
  • Târgu Mureș: marți stand în Facultatea de Farmacie în intervalul orar 9:00-14:00, miercuri informare în Centru și Cetate, marți și joi vizite de informare în licee.
  • Timișoara: panel de discuții pentru studenții din domeniul sănătății.

”Pentru a lupta împotriva fenomenului de rezistență a bacteriilor la antibiotice, folosiți aceste medicamente doar la recomandarea și conform îndrumării medicului, nu întrerupeți tratamentul înainte de termen, nu folosiți antibiotice neutilizate rămase de la un alt tratament, nu împrumutați antibiotice altor persoane și nu solicitați farmacistului antibiotice fără rețetă! Respectarea riguroasă a normelor de igienă, vaccinarea și prepararea optimă a mâncării joacă de asemenea un rol important.”, este apelul lansat de către Federația Asociațiilor Studenților Farmaciști din România


Federația Asociațiilor Studenților Farmaciști din România s-a format din dorința studenților de a aduce o schimbare pozitivă în societate prin proiecte cu impact asupra societății. În prezent, suntem ghidați de viziunea noastră: ,,Împreună facem viitorul studenților farmaciști mai bun!“.

Misiunea FASFR este împărțită în 3 direcții mari, fiecare aducându-ne mai aproape de viziune și fiecare acoperă o nevoie a noastră, a studenților farmaciști. Cele trei direcții sunt:

  •  Îmbunătățirea sănătății populației prin educarea publicului larg cu privire la diferite patologii și prevenția lor și încurajarea colaborării interprofesionale în domeniul sănătății;
  • Dezvoltarea profesională și personală a studenților farmaciști prin facilitarea accesului la informații și organizarea de proiecte destinate învățării și dezvoltării;
  • Dezvoltarea educaţiei farmaceutice prin implicarea activă în sistemul educațional farmaceutic și cel farmaceutic din România și promovarea farmacistului în societate.
Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: