UPDATE: La fel ca și în cazul accidentului aviatic din Munții Apuseni, toate autoritățile implicate își declină orice responsabilitate în întârzierea intervenției.
Treptat apar însă informații ce demonstrează din nou vicii grave în procedura derulată de oamenii legii, un cumul de nereguli ce ar putea fi răspunzătoare de faptul că viața adolescentei nu a fost salvată.
De exemplu, surse din interiorul anchetatorilor spun că polițiștii au sosit în fața casei la ora 04.00, dar au așteptat două ore mandatul judecătorilor pentru percheziții.
Procurorul general interimar, Bogdan Licu, a anunțat că a ordonat verificări pentru a afla de ce au așteptat procurorii mandatul, întrucât legea permite, în stare de necesitate, intervenția fără mandatul pentru percheziția domiciliară.
UPDATE: Bărbatul suspectat că a răpit și ucis cel puțin două tinere se numește Gheorghe Dincă, are 57 de ani și este tată a 3 copii. Fiica sa trăiește în Timișoara, iar băieții sunt plecați la muncă în străinătate, potrivit Mediafax.
Acesta le-ar fi luat pe fete cu mașina la ocazie.
Bărbatul se află în custodia Poliţiei şi este audiat.
Cele două fete ale căror obiecte ar fi fost descoperite în casa din caracal:
- Mihaela Luiza Melencu, de 19 ani, a dispărut pe 14 aprilie, după ce a plecat să scoată bani de la bancomat. La întoarcere, fata a luat o maşină la ocazie, iar de atunci nu a mai fost văzută.
- Fata de 15 ani care a sunat la 112, Alexandra Măceşanu, a fost văzută ultima dată miercuri dimineață. Era din comuna Dobrosloveni și voia să ajungă la Caracal pentru a se întâlni cu prietenul ei. Ar fi luat o mașină de ocazie în drum spre casă. Seara, familia a semnalat dispariția fetei pe Facebook. Însă abia joi dimineață au apelat poliția.
***
Știrea inițială:
Poliția percheziționează casa unui bărbat de 57 de ani din Caracal care este suspectat că a sechestrat joi o adolescentă.
Fata a reușit să sune la numărul de urgență 112, joi, în jurul orei 11.00 dimineața, și să spună că a fost sechestrată, dar STS le-a furnizat polițiștilor câteva adrese greșite.
De aceea, polițiștii au ajuns la casa suspectului abia în noaptea de joi spre vineri, în jurul orei 06.00, casa fiind identificată pe baza propriilor investigații. La locuința suspectului au fost descoperite mai multe rămășițe umane. Medicii legiști analizează resturile umane pentru a vedea dacă este vorba de o singură victimă sau de mai multe, așa cum se bănuiește.
„A fost un apel de la fata dispărută pe 24, ieri, cei de la STS ne-au transmis o arie în Munţii Apuseni şi trei locaţii greşite. Au mers cei de la IPJ Olt acolo şi nu au găsit nimic. Cei de la Dolj care se aflau în zonă s-au implicat cu ce aveau. Aşa au ajuns în zona locaţiei respective şi au văzut o maşină care fusese de câteva ori pe imagini. La şase dimineaţa au făcut percheziţiile şi au găsit într-un butoi mai multe rămăşiţe umane cu nişte inele, bijuterii. Rămăşiţele vor fi expertizate”, a declarat Georgian Drăgan, purtătorul de cuvânt al Poliţiei Române, citat de Mediafax.
STS: Furnizorul rețelei publice mobile de telefonie oferă date despre locul telefonului
Serviciul de Telecomunicații Speciale a răspuns vineri acuzațiilor, precizând că ”STS nu identifică locul telefonului și nici celula operatorului de telefonie prin care se efectuează apelul. Toate aceste informații sunt furnizate de către furnizorul reţelei publice mobile de telefonie la iniţierea apelului, sub forma unor sectoare de cerc și sunt disponibile la nivelul operatorilor și dispecerilor implicați în gestionarea cazului”.
STS a transmis că fata a sunat de trei ori la 112, în interval de șapte minute.
La al doilea apel, în timpul discuției cu dispecerul de la poliție, apelanta nu a reușit să furnizeze date privind adresa la care se afla, dar a furnizat o adresă de pe o carte de vizită pe care o găsise în casă.
Ulterior, pentru a obține informații suplimentare referitor la locul în care se afla apelanta, operatorul 112 a încercat de nouă ori să reapeleze numărul de pe care s-a efectuat apelul, la toate aceste apeluri intrând mesageria vocală.
”La fiecare din cele trei apeluri, informația de localizare primară a fost disponibilă la nivelul Dispeceratului de Poliție, fiind transmisă de către furnizorul reţelei publice mobile de telefonie la iniţierea apelului, sub forma unui identificator de sector de celulă (cell-id/sector-id), conform art. 27 din Decizia ANCOM nr. 1023/2008. Această informație de localizare primară a fost preluată de sistemele informatice SNUAU și pusă la dispoziţia operatorilor 112 şi dispecerului Poliției, în sistemul informatic GIS, așa cum a fost primită, pe timpul procesării apelului”, a transmis STS.
Polițiștii au găsit bijuterii ce par a fi ale victimei
Polițiștii au descoperit în timpul perchezițiilor bijuterii ce ar coincide cu cele pe care le purta fata dispărută ieri. Bărbatul locuia într-o hală dezafectată şi este mecanic auto.
Polițiștii verifică dacă acest caz are legătură şi cu o altă dispariţie înregistrată în Olt, în aceeaşi zonă. Potrivit presei locale, în aprilie, o fată din Craiova a mers la Caracal pentru a lua bani de la mama ei, iar de atunci nu a mai fost găsită.
Ținând cont că este posibil să fie vorba despre un criminal în serie, conducerea Poliţiei Române a dispus trimiterea unei echipe mixte de specialişti din cadrul Direcţiei de Investigaţii Criminale şi Institutului Naţional de Criminalistică, pentru a sprijini cercetările desfăşurate cu privire la cazul de la Caracal, au transmis reprezentanţii IGPR.
2014: Accidentul aviatic din Munții Apuseni
Un eșec asemănător al autorităților din domeniu s-a petrecut și în 2014, când a avut loc accidentul aviatic din Munții Apuseni, când au murit pilotul Adrian Iovan şi studenta Aurelia Ion.
Echipa medicală din avion mergea de la Bucureşti la Oradea, unde urma să preleveze ficatul unui donator de peste 60 de ani care suferise un accident vascular cerebral.
STS nu a reușit să localizeze corect punctul unde s-a prăbușit avionul, victimele fiind găsite de trei localnici, după căutări care au durat aproximativ cinci ore şi la care au participat pompieri salvatori, jandarmi montani, poliţişti, salvamontişti, angajaţi ai Parcului Naţional Munţii Apuseni şi localnici.