CCR a declarat neconstituțional stimulentul de risc pentru angajații din sistemul de învățământ, considerând că el este discriminatoriu, cât timp nu există motive pentru care ceilalți salariați din România nu beneficiază de bonusuri similare.
Decizia a fost pronunțată miercuri, cu unanimitate, pe sesizarea Guvernului.
Comunicatul CCR:
A admis obiecția de neconstituționalitate formulată de Guvernul României şi a constatat că este neconstituţională, în ansamblul său, Legea pentru acordarea unui stimulent de risc pentru personalul din învățământ în contextul situației epidemiologice determinate de răspândirea coronavirusului SARS-CoV-2.
Potrivit proiectului PSD aprobat de Parlament, personalul didactic ar fi beneficiat beneficiază de un stimulent de 2.000 lei lunar, iar cel nedidactic de unul de 1.500 lei lunar, condiții în care impactul ar fi fost de aproximativ 500 de milioane de lei lunar.
Proiectul, iniţiat de Marcel Ciolacu, Paul Stănescu, Alfred Simonis, Robert Cazanciuc şi Radu Preda (toți PSD), a fost aprobat cu 158 voturi „pentru”, unul „împotrivă” şi 77 abţineri.
De un stimulent similar de risc, în valoare de 2.500 de lei, beneficiază în prezent personalul implicat în rețeaua medicală de tratare a bolnavilor Covid-19 și și serviciile medicale conexe (ambulanță etc.).
Stimulentul de risc urma să se acorde doar pe durata desfăşurării cursurilor aferente anului şcolar/universitar pe perioada stării de alertă/stării de urgenţă, proporţional cu timpul în care persoanele îşi desfăşoară fizic activitatea în cadrul unităţilor de învăţământ în prezenţa antepreşcolarilor / preşcolarilor / elevilor / studenţilor.
Lista persoanelor beneficiare ar fi fost stabilită, lunar, prin decizie a conducătorului unităţii de învăţământ.