duminică

21 aprilie, 2024

14 martie, 2021

Stimulentul de reinserție pentru părintele care se întoarce la muncă mai devreme de șase luni din concediul pentru creșterea copilului se majorează de la 650 de lei lunar la 1.500 de lei, conform unui proiect de OUG anunțat joi de ministrul Muncii, Raluca Turcan. Suma va ajuta părinții să angajeze servicii de îngrijire a copilului.

„Ne-am propus să elaborăm o serie de măsuri active care să sprijine deopotrivă şi angajaţii şi angajatorii. Astăzi am finalizat şi vom pune în transparenţă decizională două astfel de acte normative – un proiect de lege pentru continuare activităţii de către persoanele care îndeplinesc condiţiile de pensionare şi care introduce posibilitatea ca cei cu vârsta de pensie îndeplinită să poată să opteze să muncească până la 70 de ani şi un proiect de ordonanţă de urgenţă prin care modificăm cadrul legal pentru concediul şi indemnizaţia lunară de creştere a copiilor, în sensul în care creştem stimulul de reinserţie pentru părintele care se întoarce la muncă înainte de 6 luni, acesta fiind în concediu de creştere a copilului.

Stimulentul de reinserţie va ajunge la 1.500 de lei, faţă de 650 de lei cât era acum. Aşa, poate apela la servicii profesionale de îngrijire a copilului”, a anunțat Raluca Turcan, într-o conferinţă de presă.


Acest beneficiu este acordat părinților care se întorc mai repede la muncă din concediul de creștere până la doi ani a copilului. Stimulentul nu se poate cumula cu indemnizația de creștere a copilului și e nevoie de o cerere pentru ca părintele să îl poată primi.

Stimulentul de reinsertie este reglementat de Ordonanta de Urgenta nr. 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copilului:

  • pot beneficia de stimulent de inserţie persoanele care indeplinesc condiţiile de acordare a indemnizaţiei de creştere a copilului – au realizat venituri din salarii și asimilate salariilor, venituri din activităţi independente, venituri din activităţi agricole, silvicultură și piscicultură, supuse impozitului pe venit, ori s-au aflat în perioade asimilate, pentru perioada de 12 luni în ultimii 2 ani anteriori naşterii copilului sau, după caz, a datei în care s-a aprobat adopţia, a fost făcută încredinţarea ori s-a instituit plasamentul sau tutela
  • realizează venituri supuse impozitului pe venit până la vârsta de 2 ani a copilului, respectiv 3 ani în cazul copilului cu handicap.

În prezent, persoanele care în perioada în care sunt îndreptăţite să beneficieze de concediul pentru creşterea copilului şi indemnizaţia lunară până la 2 ani, sau până la 3 ani în cazul copilului cu handicap, și obţin venituri supuse impozitului pe venit cu cel puțin 60 zile înainte de împlinirea de către copil a vârstei de 2 ani, respectiv 3 ani în cazul copilului cu handicap, acordarea stimulentului de inserție (cu o valoare fixă de 650 de lei) se prelungește până la împlinirea de către copil a vârstei de 3 ani, sau până la împlinirea de către copil a vârstei de 4 ani, în cazul copilului cu handicap.

 


 

 

 

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Acest text se adresează în primul rând tinerilor, adică celor

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: