Guvernul a aprobat în ședința de miercuri prima Strategie națională pentru sprijinirea părinților (SNSP). Ea prevede o serie de măsuri și servicii ce-i vor ajuta pe părinți, în special din grupuri vulnerabile, să-și exercite mai bine rolul pe care-l au în creșterea, îngrijirea și educarea copiilor.
Obiectivele vizate prin implementarea strategiei sunt reducerea abandonului școlar și limitarea fenomenelor de neglijare, exploatare, abuzare a copiilor, a numărului de căsătorii timpurii în comunitățile sărace și a cazurilor de mame adolescente.
În mod surprinzător, una dintre prevederile planului de acțiune ce însoțește strategia menționează elaborarea unui „cadru normativ menit să stimuleze natalitatea, precum și susținerea familiilor în creșterea și îngrijirea copiilor”, cu termen de realizare anul 2028. Nu există însă detalii despre acest acest obiectiv.
Costurile aplicării Strategie se va ridică la peste 46 de milioane de lei, în 2025, iar totalul pentru perioada 2024 – 2030, la 353,432 milioane.
Măsuri pentru creșterea natalității
Prin planul de acțiuni aferent SNSP sunt prevăzute servicii de educație și de susținere a părinților, pe următoarele priorități:
- conștientizarea, responsabilizarea și educarea părinților cu privire la exercitarea drepturilor şi îndeplinirea obligaţiilor parentale, în consonanță cu respectarea interesului superior al copilului
- informarea/ educarea părinților privind starea de sănătate a copiilor, inclusiv gestionarea situațiilor copiilor cu dificultăți și dizabilități/ CES
- asigurarea sprijinului necesar pentru protecția copiilor și a părinților acestora, în special pentru cei care trăiesc într-un mediu abuziv/ violent
Programele și serviciile de susținere se vor derula în:
- în unități/ instituții educaționale, medicale, de asistență socială, alte instituții publice sau organizații
non-guvernamentale, precum grădinițe, școli, servicii complementare de educație timpurie, centre de asistență psihopedagogică, direcții de protecție a copilului, centre comunitare integrate, maternități, secții de pediatrie, centre de recuperare destinate copiilor cu dizabilități, centre de zi, centre de plasament temporar, centre de sprijin pentru părinți, biblioteci, alte centre/structuri de îngrijire și protecție a copilului;
- on-line
- la domiciliul familiilor.
(Citește și: Primul studiu privind impactul abandonului școlar din ultimul deceniu asupra economiei. Componentele socio-economice care duc la pierderea a 5,23% din PIB)
****