Stiglitz: Moneda euro divizează în acest moment europenii. Nu este bună pentru pace - CursDeGuvernare.ro
joi

28 octombrie, 2021

Stiglitz: Moneda euro divizează în acest moment europenii. Nu este bună pentru pace

15 octombrie, 2012

Joseph Stiglitz, laureat al premiului Nobel pentru Economie în anul 2011, spune într-un interviu apărut luni în cotidianul Handelsblatt că ”euro nu este bun pentru pace” și că politica de salvare îi divide pe europeni – potrivit AFP preluată de MEDIAFAX.

„Toţi observatorii externi sunt de acord că euro şi politica de salvare a euro divizează în acest moment europenii. Este vorba despre diviziuni între state, dar şi în interiorul statelor, unde curente extremiste şi naţionaliste devin mai puternice. Nu este benefic pentru pace. În ansamblu, euro a fost contraproductiv”, a afirmat Stiglitz.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

„Situaţia actuală este instabilă. Aceasta va conduce fie la o mai mare integrare, fie la mai puţină. Este posibil ca părinţii fondatori să fi avut dreptate (să creeze euro), dar ei şi-au imaginat cu siguranţă o evoluţie naturală spre o uniune politică şi nu o uniune forţată pentru a evita un dezastru”, a adăugat acest reprezentant al curentului neo-keynesian, care a fost recompensat în 2001 cu premiul Nobel pentru Economie.


Totodată, Joseph Stiglitz a salutat acordarea, vineri, a premiului Nobel pentru Pace Uniunii Europene. „UE a fost creată ca un proiect al păcii şi a asigurat pacea în Europa. Aşa că merită premiul”, a afirmat el. Totuşi, „UE nu este acelaşi lucru cu zona euro”, a subliniat acesta.


citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

   ”Nu știm ce și unde vom fi atunci: dar timp de 25 de ani, această publicație trimestrială (format A4, peste 200 de pagini într-o realizare premium)...

rrr