Numele premierului Victor Ponta, al fostului ministru de Interne Radu Stroe şi al şefului Poliţiei, chestorul Petre Tobă, apar în dosarul de corupţie în care şeful CJ Mehedinţi, Adrian Duicu, şi şeful poliţiei judeţene, Constantin Ponea, au fost arestaţi preventiv.
Conform detaliilor de anchetă publicate marţi de gândul.info, din referatul procurorilor DNA reiese că premierul Victor Ponta a mijlocit o întâlnire, la Palatul Victoria, a şefului CJ Mehedinţi cu şeful Poliţiei Române, în cadrul căreia Adrian Duicu a cerut menţinerea în funcţie şi promovarea ulterioară a şefului Poliţiei Mehedinţi.
Conform procurorilor, Adrian Duicu era interesat să-i ofere o serie de avantaje lui Constantin Ponea deoarece acesta din urmă îi promisese şefului CJ Mehedinţi că îi rezolvă un dosar de incompatibilitate deschis de Agenţia Naţională pentru Integritate.
Reacţia lui Victor Ponta
Întrebat marţi despre informaţiile publicate de gândul.info, potrivit cărora procurorii DNA investighează în dosarul Duicu inclusiv un episod în care premierul Victor Ponta l-ar fi chemat pe şeful Poliţiei Române în biroul său de la Palatul Victoria pentru a-i cere numirea la IPJ Mehedinţi a omului dorit de filiala judeţeană a PSD, prim ministrul a evitat un răspuns tranşant.
Premierul Victor Ponta a afirmat că nu crede că a avut o astfel de discuţie cu Petre Tobă şi a ironizat informaţiile publicate: „Au fost şi prim-miniştri la mine în birou, au fost şi şeful CIA şi şeful SRI, vor fi chiar încântaţi să afle, din gândul, ce am discutat şi ce nu”.
Problemele lui Adrian Duicu, ce se dă şi ce se cere
Potrivit referatului procurorilor prin care au cerut arestarea preventivă a lui Adrian Duicu şi a lui Constantin Ponea, relaţia de trafic de influenţă a celor doi s-a conturat în jurul dosarului de conflict de interese în care şeful CJ era pus sub acuzare de Agenţia Naţională de Integritate.
Adrian Duicu căuta modalităţi prin care să scape de dosarul său de la ANI. Procurorii spun că acesta a cerut şi opinia juridică a unui actual membru al Consiliului Superior al Magistraturii. Este vorba de Norel Popescu, preşedinte al Tribunalului Mehedinţi la data când Adrian Duicu încerca să îşi rezolve problemele de incompatibilitate (în 2013).
Cum dosarul deschis de ANI a avansat, Adrian Duicu a încercat să obţină de la Curtea Supremă o strămutare şi una de suspendare a procesului, prima fiind respinsă la cea de a doua renunţând.
Constantin Ponea l-a asigurat pe Adrian Duicu că îi va ”rezolva” dosarul cu ANI, foarte important pentru şeful CJ deoarece o soluţie nefavorabilă ducea la pierderea poziţiei şi la o interdicţie de trei ani pentru orice funcţie aleasă.
Procurorii DNA susţin că şeful Poliţiei Mehedinţi i-a promis şefului CJ Mehedinţi că, prin intermediul surori sale, Adina Ponea, şefa Secţiei de Contencios de la Curtea de Apel Craiova, va obţine o soluţie favorabilă în dosar. Pe 24 mai, Curtea de Apel Craiova, Secţia de Contencios a dispus anularea raportului ANI de incompatibilitate a lui Constantin Duicu.
Din referatul DNA reiese că şeful IPJ, Constantin Ponea a solicitat în schimb următoarele lucruri:
- Primăria Orşova să îi concesioneze tatălui său o serie de terenuri la preţuri mici,
- El să fie menţinut în funcţia de şef al IPJ si să promoveze la Bucureşti în cadrul structurii centrale a Poliţiei Române,
- Soţia sa să fie promovată la DNA sau la Parchetul General.
Ce a rezolvat Adrian Duicu
În timp ce şeful IPJ făcea demersurile pentru dosarul de incompatibilitate, Adrian Duicu – spun procurorii – acţiona pe linie de partid ca să obţină, pentru Constantin Ponea, avantajele promise.
În referatul procurorilor, în baza căruia Adrian Duicu şi Constantin Ponea au fost deja arestaţi preventiv, se scrie, conform documentelor publicate de Hotnews:
- La data de 24 mai 2013, Ponea Constantin îl întreabă pe Duicu Ioan-Adrian, <noutăţi mai aveţi acolo?> (cu referire la demersurile făcute asupra persoanelor din conducerea Ministerului Afacerilor Interne), răspunsul fiind <nu, totul e absolut în regulă>.
- La data de 11 iunie 2013, numitul Duicu Ioan-Adrian îi comunică numitului Dumitrescu Doru, că pe data de 13 iunie 2013, intenţionează să meargă la premier: „Mă duc la premier dimineaţă şi o să-l pun şi pe premier să sune, că eu vreau să-l stabilizez pe acesta bine acia”.
- Totodată, numitul Duicu Ioan Adrian afirmă că intenţionează să meargă, împreună cu numitul Ponea Constantin Ştefan, la numitul Tobă Petre. În aceeaşi zi, numitul Duicu Ioan – Adrian a stabilit cu numitul Ponea Constantin Ştefan să se întâlnească la biroul acestuia.
Procurorii arată că Adrian Duicu a mers la guvern să solicite menţinerea pe funcţia a lui Constantin Ponea. Procurorii menţionează că Adrian Duicu i-a transmis şefului IPJ că în cabinet se află şi ministrul de Interne, la acea vreme fiind Radu Stroe, şi că premierul l-a chemat la guvern pe şeful Poliţiei, chestorul Petre Tobă.
Extras din referatul DNA:
La data de 13 iunie 2013, numitul Duicu Ioan-Adrian s-a deplasat la Bucureşti, fără a fi însoţit însă de numitul Ponea Constantin Ştefan. Aici, de la cabinetul prim-ministrului, l-a sunat pe numitul Ponea Constantin Ştefan, transmiţându-i că la premier se află ministrul Afacerilor Interne. Apoi, numitul Duicu Ioan-Adrian i-a transmis lui Ponea Constantin Ştefan un SMS, transmiţându-i că prim-ministrul l-a chemat pe Tobă Petre la Guvern. La solicitarea prim-ministrului, numitul Tobă Petre s-a prezentat la Guvern, prilej cu care aici s-a întâlnit cu numitul Duicu Ioan-Adrian, care i-a solicitat menţinerea temporară a numitului Ponea Constantin Ştefan în funcţia deţinută şi promovarea sa ulterioară în funcţia de director adjunct al Direcţiei de Ordine Publică, solicitare cu care Tobă Petre s-a arătat de acord.
În împrejurările sus-descrise, numitul Duicu Ioan-Adrian, folosindu-se de autoritatea conferită de poziţia sa din cadrul Partidului Social Democrat, a obţinut folosul pe care îl promisese numitul Ponea Constantin Ştefan.
Apoi, numitul Duicu Ioan-Adrian l-a sunat pe Ponea Constantin Ştefan, comunicându-i rezultatul întâlnirii avute cu Tobă Petre: „Ţie ţi-a rezervat director adjunct la Ordine Publică şi-l ţine până de hotărăşti tu să pleci şi i-am spus: nu pleacă de aiciea… ştia subiectul de ea, că vrea să vină la Parchetul General, că la DNA a avut o problemă şi n-a pus-o acolo… deci absolut ok, o să urmeze treaba aia cât de curând; cealaltă zic; ceea ce te interesează cel mai mult”.
Aşadar, numitul Duicu Ioan Adria i-a transmis numitului Ponea Constantin Ştefan că, în viitor, acesta va obţine şi folosul vizat pentru soţia acestuia, respectiv ocuparea unei funcţii de conducere din cadrul unei structuri din Bucureşti. Cu privire la aceeaşi întâlnire, numitul Duicu Ioan Adrian i-a transmis numitului Dumitrescu Doru: „l-a chemat acolo şefu ăl mare, l-a chemat la Guvern, şi a venit acolo. Ok”.
Adrian Duicu i-a promis şi că soţia sefului Poliţiei Mehedinţi, Elisabeta Ponea, va fi promovată la Parchetul General, dar tentativa a eşuat.
Informaţiile gândul.info au arătat că Elisabeta Ponea a fost una din propunerile ministrului Cazanciuc pentru una din secţiile DNA, propunerea fiind ulterior retrasă.
”Atu”-urile lui Constantin Ponea
Potrivit procurorilor, şeful IPJ, Constantin Ponea, îi promitea lui Adrian Duicu protecţie împotriva anchetelor sau că „îi rezolvă” dosare aflate în instanţă.
Promisiunea urma să fie onorată cu ajutorul relaţiilor sale- soţia sa fiind procuror cu funcţie de conducere, iar sora şefului IPJ este judecător pe cauze civile, cea care a judecat favorabil dosarul în care ANI îl acuza pe Duicu de conflict de interese.
Apărarea lui Adrian Duicu
În faţa instanţei, Adrian Duicu a negat traficul de influenţă, spunând:
- Cu privire la domnul Ponea, ne cunoaştem de mai mulţi ani, fiind concitadini, iar în ultima periodă am lucrat şi unul cu celălalt având în vedere funcţiile deţinute. Precizez că niciodată nu a existat între mine şi domnul Ponea niciun pact sau înţelegere care să-l promovez în vreo funcţie sau vreun dosar de judecată.
- Referitor la discuţiile avute cu domnul Ponea transcrise la dosarul cauzei şi referitoare la venirea sa şi a soţiei la Bucureşti, erau doar discuţii amicale şi fireşti între doi oameni cunoscuţi, amici, nicidecum condiţii impuse reciproc.
- Discuţia cu dl. Tobă a avut loc în sediul Guvernului, la Şeful Cancelariei Primului Ministru, d-ul Vlad Stoica.
- M-am întâlnit cu chestorul Tobă în antecamera de la şeful cancelariei şi nu ştiu cine l-a chemat.
- Nu primul-ministru l-a chemat pe Tobă şi nu am spus niciodată acest lucru.
- Prin notiunea de “şeful ăl mare” l-am desemnat pe şeful Cancelariei.
- Întrebare procuror: ce aţi vrut să spuneţi în discuţia cu Dumitrescu Dori, din data de 11 iunie 2013, când aţi zis “mă duc la premier dimineaţă şi o să-l sun şi pe premier să-l sune că eu vreau să-l stabilizeze pe acesta bine aicia”?
- Răspuns inculpat: Nu ştiu ce am vrut să zic.
Liderii PSD din ţară sosesc la Bucureşti
Liderii din teritoriu vin marţi la Bucureşti pentru a discuta cu premierul problemele cu justiţia, dar şi cele legate de finanţarea unor proiecte locale.
Întâlnirea are loc după ce premierul Victor Ponta a evitat să participe, la sfârşitul săptămânii trecute, la Braşov, la o întâlnire informală cu liderii din teritoriu. El a preferat să plece în Israel, într-o vizită privată, motivând că aceasta era programată anterior reuniunii de partid, la care conducerea PSD a fost reprezentată de vicepremierul Liviu Dragnea.
Premierul este invitat marţi la două întâlniri organizate de Uniunea Naţională a Consiliilor Judeţene din România la Palatul Parlamentului, printre temele anunţate oficial fiind cele legate de infrastructură şi modificări ale legislaţiei administraţiei publice locale. Neoficial, pe agenda discuţiilor, se vor afla şi problemele pe care le au cu justiţia şefii din teritoriu din partea PSD.
Lista preşedinţilor CJ ai PSD care au dosare penale
Preşedintele Consiliului Judeţean Mehedinţi, Adrian Duicu, este al şaptelea şef de judeţ PSD aflat în funcţie care ajunge sub urmărire penală.
Ceilalţi colegi ai săi sunt:
Mircea Cosma, preşedintele CJ Prahova. Aflat la al treilea mandat de şef al judeţului, Mircea Cosma este urmărit penal începând din luna februarie, pentru luare de mită şi abuz în serviciu. Alături de el, este urmărit penal şi fiul său, Vlad Cosma, deputat în Parlamentul României, pentru trafic de influenţă.
Nicuşor Constantinescu, preşedintele CJ Constanţa. Aflat la al treilea mandat la conducerea judeţului, Nicuşor Constantinescu este urmărit penal în trei dosare de către procurorii anticorupţie. Cel mai recent dosar- în ianuarie, Nicuşor Constantinescu a fost acuzat de abuz în serviciu, pentru plăţi ilegale în valoare de 5 milioane de euro către Regia Autonomă Drumuri şi Poduri Constanţa.
Constantin Nicolescu, preşedintele CJ Argeş. La al treilea mandat la conducerea judeţului, el are trei dosare penale la DNA, dintre care două au fost trimise în judecată, Constantin Nicolescu a primit în acestea condamnări care încă nu sunt definitive.
Ion Prioteasa, preşedintele CJ Dolj. Aflat la al doilea mandat de şef al judeţului, Ion Prioteasa este urmărit penal din decembrie 2013, alături de vicepreşedintele CJ, Cristinel Iovan, într-un dosar privind contracte din fonduri europene şi locale, care ar fi fost atribuite ilegal.
Gheorghe Bunea Stancu, preşedintele CJ Brăila. A fost trimis în judecată de procurorii DNA în 2012, fiind acuzat că în cursul campaniei electorale din 2009, pentru alegerile prezidenţiale, şi-a folosit influenţa pentru a obţine 1 milion de euro de la omul de afaceri Ioan Niculae, patronul Interagro, pentru campania electorală a lui Mircea Geoană.
Marian Oprişan, preşedintele CJ Vrancea. A fost trimis în judecată de procurorii anticorupţie încă din 2006, fiind acuzat de abuz în serviciu, utilizarea creditelor în alte scopuri şi fals. Judecătorii din Focşani au decis însă în 2007 trimiterea dosarului la Parchetul Judecătoriei Focşani, pentru refacerea urmăririi penale, unde se află şi în ziua de astăzi.