Ministrul Justiţiei, Stelian Ion, a declarat miercuri că are în vedere o modificare legislativă conform căreia nerespectarea deciziilor Curții Constituționale și a celor pronunțate de Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) să fie considerată abatere disciplinară.
Precizările au fost făcute în cadrul unei conferinţe de presă susţinute la Palatul Victoria, după ce ministrul a fost întrebat dacă sunt lovite de nulitate actele emise în perioada interimatului de către inspectorului-şef al Inspecţiei Judiciare, Lucian Netejoru.
Actele semnate de şeful Inspecţiei Judiciare (IJ), Lucian Netejoru, precum şi actele subsecvente sunt lovite de nulitate absolută, a opinat, într-un interviu acordat Epoch Times, procurorul militar Bogdan Pîrlog, după ce Curtea de Justiţie a Uniunii Europene a pronunţat o decizie din care reiese (printre altele) că
Numirea lui Lucian Netejoru ca șef inetrimar la Inspecției Judiciare prin inetrmediului unei reglementări a executivului (în timpuguvernării PSD – ALDE) a încălcat dreptul UE, conform deciziei din 18 mai a CJUE. Mai mulți magistrația au declarat ulterior că toate actele semnate de Netejoru în perioada interimatului sunt lovite de nulitate, ca urmare a deciziei CJUE.
Declarația ministrului Stelian Ion:
Este o chestiune asupra căreia, indiferent de părerea unui ministru, fie el şi al Justiţiei, instanţele de judecată îşi vor spune punctul de vedere şi vor da soluţiile, aşa încât am aşteptat de la instanţele judecătoreşti să dea soluţii corecte şi să exprime în soluţii ceea ce am învăţat cu toţii la Facultatea de Drept, şi anume, să dea prioritate dreptului Uniunii Europene acolo unde este cazul şi acolo unde ne-am obligat prin tratate să facem acest lucru.
Deci prevalenţa dreptului Uniunii Europene este de necontestat şi lucrul ăsta evident că ar trebui să se reflecte şi în hotărârile judecătoreşti, cu nuanţările… Bineînţeles, nu voi intra în foarte multe detalii. Ce este important însă – şi am în vedere pentru o viitoare modificare legislativă – este ca în momentul în care se verifică conduita judecătorilor, să se raporteze această conduită nu doar la aplicarea deciziilor Curţii Constituţionale, spre exemplu, ci şi la aplicarea deciziilor CJUE, aşa încât să constituie, poate, abateri disciplinare nu doar încălcarea deciziilor Curţii Constituţionale, ci şi încălcarea unor decizii CJUE. Este o chestiune de nuanţă foarte importantă, însă, care trebuie exprimată”, a precizat ministrul, citat de Agerpres.