Ministrul Justiției, Stelian Ion, a declarat că îi va solicita președintelui Klaus Iohannis să țină cont de avizul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) la numirea noului șef al DIICOT. La instalarea ultimului procuror șef al acestei Direcții, Klaus Iohannis a acceptat propunerea fostului ministrul al Justiției, Cătălin Predoiu, în pofida avizului negativ al CSM.
„Dacă avizul este negativ, din punctul meu de vedere, ar trebui să se țină cont de acest aviz. Eu sper să fie avize favorabile. Dacă va fi un aviz negativ, solicitarea mea către domnul președinte va fi aceea de a nu da curs acelei propuneri, voi retrage… Aici am avut o discuție și cu un fost ministru al Justiției, avem opinii diferite. Ministrul Justiției este titularul acestei nominalizări, acestei propuneri. Câtă vreme ministrul Justiției face acea propunere, tot ministrul, din punctul meu de vedere, o poate și retrage. În orice caz, poate solicita o respingere. Bineînțeles, atributul final pe aceatsă legislație revine președintelui, cum este și normal”, a declarat duminică seara, la Digi24, ministrul Stelian Ion.
Giorgiana Hosu a demisionat în septembrie anul trecut de la conducerea Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT), după ce soțul său a fost condamnat în primă instanță la trei ani de închisoare cu suspendare. Ea ocupa această poziție din luna februarie, când a fost numită de șeful statului în pofida avizului negativ al CSM.
Secția pentru procurori a CSM menționa, printre altele, în avizul de anul trecut, că procuroarea a demonstrat o lipsă a capacității de analiză retrospectivă, de învățare din experiențele trecute și superficialitate în asumarea nevoii unei viziuni viitoare concrete, de gestionare a unor situații de criză, inerente în activitate:
„Întrebată, punctual, cu privire la modul în care instituția a comunicat public în cazul Caracal, dna procuror, care de altfel făcea parte la acel moment din echipa managerială a DIICOT, a admis că, dată fiind emoția publică creată, ar fi trebuit să gestioneze altfel partea de comunicare. La întrebarea adresată de membri ai Secției pentru procurori, dna procuror nu a indicat însă maniera concretă în care ar fi trebuit să comunice, ceea ce denotă o lipsă a capacității de analiză retrospectivă, de învățare din experiențele trecute, superficialitate în asumarea nevoii unei viziuni viitoare concrete, de gestionare a unor situații de criză, inerente în activitate”.
Cu un an înainte, în 2019, CSM a respins și propunerea privind delegarea Georgianei Hosu în funcţia de procuror-şef al DIICOT.
Fostul polițist Dan Hosu a fost condamnat la trei ani închisoare cu suspendare, pentru săvârșirea infracțiunilor de instigare la acces ilegal la un sistem informatic și instigare la folosirea de informații care nu sunt destinate publicității, în dosarul Carpatica.
După ce a demisionat de la conducerea DIICOT, Giorgiana Hosu s-a pensionat, la 49 de ani.