Ministerul pentru Societatea Informaţională nu a fost informat de decizia executivului Telekom România Communications de a scoate la vânzare Palatul Telefoanelor, a declarat joi ministrul Răzvan Cotovelea.
Ministrul Cotovelea s-a arătat „un pic surprins” că executivul Telekom România Communications (fosta Romtelecom) nu a informat ministerul în legătură cu publicarea anunţului de vânzare, dar a explicat că „ministerul, prin reprezentanţii din Consiliul de Administraţie, şi-a dat acordul de a începe procedurile interne pentru finalizarea caietului de sarcini şi de a organiza licitaţia”.
„Dacă noi vom fi în măsură să spunem că vrem să cumpărăm Palatul Telefoanelor, atunci noi vom intra în negociere directă şi îl vom achiziţiona. Nu sunt nici supărat şi nici afectat, dar mă aşteptam ca relaţiile bune cu Romtelecom să continue şi să fim anunţaţi că urmează publicarea anunţului de vânzare. Personal, am fost sunat de mai multe persoane, care m-au întrebat de ce se vinde Palatul Telefoanelor şi cu ce preţ”, a declarat joi ministrul Răzvan Cotovelea, la un eveniment de specialitate, citat de Agerpres.
„Am observat că media a fost foarte sensibilă privind publicarea anunţului de vânzare a Palatului Telefoanelor. Acum mai bine de o lună şi jumătate, la iniţiativa Ministerului pentru Societatea Informaţională, a fost înfiinţată o echipă interministerală de analiză a situaţiei acestui imobil. Probabil că analiza va fi încheiată până la finele lunii septembrie. După ce vom avea documentul, statul, prin Ministerul Culturii, îşi va manifesta sau nu dreptul de preemţiune. Este un cost foarte mare, trebuie să ne gândim ce vom face cu această clădire, dacă o vom achiziţiona”, a explicat Răzvan Cotovelea, citat de Agerpres.
Renovarea și consolidarea s-au finalizat în 2005. Lucrările au costat 8 milioane de euro
Telekom Romania Communications (fosta Romtelecom) a a anunțat miercuri scoaterea la licitație a Palatului Telefoanelor din Bucureşti şi alte două proprietăţi din apropiere, la un preţ de pornire cumulat de 21,6 milioane de euro, fără TVA, “ca parte a strategiei companiei de a capitaliza portofoliul de proprietăţi imobiliare“.
Celelalte două imobile – clădirea Tandem şi proprietatea din Strada Matei Millo, au împreună un preţ de plecare de 10,9 milioane de euro, fără TVA.
Dacă statul își va exercita dreptul de preempțiune pentru Palatul Telefoanelor, va trebui să participe la licitația cu prețul de pornire de 10,7 milioane de euro, fără TVA.
Palatul Telefoanelor face parte din patrimoniul arhitectural național și a fost renovată și consolidată recent. Lucrările s-au finalizat în 2005 și au costat 8 milioane de euro.
Clădire din lista de patrimoniu
Clădirea, în stil Art-Deco, este proiectul a trei arhitecți străini și a fost inaugurată în primăvara anului 1933, pe locul fostei terase Oteteleșteanu. La vremea respectivă, de pe terasa Palatului se puteau vedea munții, în zilele senine.
De aici au anunțat legionarii, în 1939, asasinarea lui Armand Călinescu, președinte al Consiliului de miniștri, considerat unul dintre responsabilii morții lui Corneliu Zelea Codreanu. Premierul a fost ucis pe 21 septembrie, la Podul Elefterie (Cotroceni), iar echipa de legionari care a executat asasinatul a intrat în Palatul Telefoanelor, a oprit transmisia radio și a citit un comunicat ”către țară”.