luni

4 iulie, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

18 decembrie, 2019

Ministerul Finanțelor Publice (MFP) a împrumutat, miercuri, 416,1 milioane de euro, în cadrul unei emisiuni de obligațiuni de stat în euro, cu o maturitate reziduală de 14 luni, la o dobândă medie de 0,13% pe an, reiese din datele Băncii Naționale a României (BNR).

Finanțele au redeschis și o altă emisiune, cu o maturitate reziduală de 64 de luni, propunându-și să împrumute alte 200 de milioane de euro, însă toate ofertele subscrise de bănci au fost respinse.

Cele două licitații în euro de astăzi nu au fost anunțate în calendarul privind prospectele de emisiune a certificatelor de trezorerie cu discont și a obligațiunilor de stat de tip benchmark aferente lunii decembrie 2019.


Noile împrumuturi vin în contextul în care, luni, Finanțele au respins toate ofertele băncilor pentru o emisiune de obligațiuni în lei. În prospect era vizată atragerea sumei de jumătate de miliard de lei. Deși băncile au subscris aproape un miliard, statul a considerat dobânzile prea mari și le-a respins pe toate.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

Decizia a surprins, având în vedere că dobânzile medii cerute de investitori au fost de circa 5,03%, ”în linie cu nivelul de pe piața secundară”, notează Ciprian Dascălu, economist șef ING Bank România.

Statul a împrumutat în decembrie 3,1 miliarde de lei (plus 225 de milioane în cadrul ofertelor suplimentare) și cei 416,1 milioane de euro de miercuri. Calendarul de împrumuturi pentru această lună prevede atragerea sumei de 5,3 miliarde de lei și alte 645 de milioane în cadrul ofertelor suplimentare.


Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Consumatorii români aveau, la nivelul anului 2021, o paritate a puterii de cumpărare de 55,5% din media europeană, procent identic cu cel din 2020, cel mai redus de...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: