joi

25 aprilie, 2024

24 septembrie, 2014

Tribunalul Internaţional de arbitraj de la Paris a admis cererea de arbitraj în cazul ENEL, urmând să analizeze pretenția Societății de Administrare a Participaţiilor în Energie (SAPE) de a primi de la grupul italian despăgubiri în valoare de aproape 522 de milioane de euro.

„Departamentul pentru Energie a fost informat de Societatea de Administrare a Participaţiilor în Energie (SAPE) că Tribunalul Internaţional de arbitraj de la Paris a admis cererea de arbitraj în cazul ENEL.

Societatea de Administrare a Participaţiilor în Energie (SAPE) solicită Enel plata unei sume de 521,583 milioane de euro, invocând Opţiunea “Put”, exact aşa cum a fost deja stabilit prin hotărârea de guvern nr. 1163/27.11.2012.


Opţiunea “Put” prevede că Electrica are dreptul de a vinde şi Enel are obligaţia de a cumpăra un pachet de 13,57% din acţiunile fostei Electrica Muntenia Sud, în conformitate cu mecanismul de stabilire a preţului, cuprins în contractul de privatizare semnat în iulie 2007″, anunţă un comunicat remis miercuri de către Departamentul pentru Energie.

SAPE este o societate în portofoliul Departamentului pentru Energie înfiinţată în 2014, ca urmare a divizării parţiale a Electrica înainte de listarea la bursă. SAPE gestionează pachetele minoritare de acţiuni deţinute la companiile de distribuţie şi furnizare a energiei electrice care au fost privatizate şi, inclusiv, litigiile cu investitorii care au preluat fostele filiale Electrica.

Enel, care se confruntă cu probleme, a cerut o amânare a obligației de cumpărare a pachetului rezidual de la Electrica Muntenia Sud, iar la 7 iulie 2013 Guvernul şi compania au semnat un memorandul prin care au prelungit cu încă un an preluarea şi plata pachetului de 13,57% din acţiuni la fosta Electrica Sud Muntenia.

Termenul limită era 31 iulie.


Problemele financiare ale grupului italian s-au acutizat şi, în loc să cumpere pachetul rezidual de la Muntenia Sud, Enel a anunţat pe 11 iulie vânzarea operaţiunilor de distribuţie şi vânzare de energie din România şi de producţie de energie din Slovacia, în cadrul unui program de reducere a datoriilor.

În România, va renunţa la cele 64,4% din Enel Distribuţie Muntenia şi Enel Energie Muntenia, 51% din Enel Distribuţie Banat, Enel Distribuţie Dobrogea şi Enel Energie, precum şi 100% din compania de servicii Enel România (deţinută prin Enel Investment holding BV).

Pentru o parte din aceste operațiuni s-au arătat interesate Electrica și Nuclearelectrica.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: