sâmbătă

2 iulie, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

24 septembrie, 2014

Tribunalul Internaţional de arbitraj de la Paris a admis cererea de arbitraj în cazul ENEL, urmând să analizeze pretenția Societății de Administrare a Participaţiilor în Energie (SAPE) de a primi de la grupul italian despăgubiri în valoare de aproape 522 de milioane de euro.

„Departamentul pentru Energie a fost informat de Societatea de Administrare a Participaţiilor în Energie (SAPE) că Tribunalul Internaţional de arbitraj de la Paris a admis cererea de arbitraj în cazul ENEL.

Societatea de Administrare a Participaţiilor în Energie (SAPE) solicită Enel plata unei sume de 521,583 milioane de euro, invocând Opţiunea “Put”, exact aşa cum a fost deja stabilit prin hotărârea de guvern nr. 1163/27.11.2012.


Opţiunea “Put” prevede că Electrica are dreptul de a vinde şi Enel are obligaţia de a cumpăra un pachet de 13,57% din acţiunile fostei Electrica Muntenia Sud, în conformitate cu mecanismul de stabilire a preţului, cuprins în contractul de privatizare semnat în iulie 2007″, anunţă un comunicat remis miercuri de către Departamentul pentru Energie.

SAPE este o societate în portofoliul Departamentului pentru Energie înfiinţată în 2014, ca urmare a divizării parţiale a Electrica înainte de listarea la bursă. SAPE gestionează pachetele minoritare de acţiuni deţinute la companiile de distribuţie şi furnizare a energiei electrice care au fost privatizate şi, inclusiv, litigiile cu investitorii care au preluat fostele filiale Electrica.

Enel, care se confruntă cu probleme, a cerut o amânare a obligației de cumpărare a pachetului rezidual de la Electrica Muntenia Sud, iar la 7 iulie 2013 Guvernul şi compania au semnat un memorandul prin care au prelungit cu încă un an preluarea şi plata pachetului de 13,57% din acţiuni la fosta Electrica Sud Muntenia.

Termenul limită era 31 iulie.


Problemele financiare ale grupului italian s-au acutizat şi, în loc să cumpere pachetul rezidual de la Muntenia Sud, Enel a anunţat pe 11 iulie vânzarea operaţiunilor de distribuţie şi vânzare de energie din România şi de producţie de energie din Slovacia, în cadrul unui program de reducere a datoriilor.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

În România, va renunţa la cele 64,4% din Enel Distribuţie Muntenia şi Enel Energie Muntenia, 51% din Enel Distribuţie Banat, Enel Distribuţie Dobrogea şi Enel Energie, precum şi 100% din compania de servicii Enel România (deţinută prin Enel Investment holding BV).

Pentru o parte din aceste operațiuni s-au arătat interesate Electrica și Nuclearelectrica.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Consumatorii români aveau, la nivelul anului 2021, o paritate a puterii de cumpărare de 55,5% din media europeană, procent identic cu cel din 2020, cel mai redus de...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: