Statul român va prelua în scurt timp rafinăria Arpechim de lângă Piteşti, discuţiile purtate în acest sens cu OMV Petrom fiind în fază finală, a anunţat luni prefectul judeţului Argeş, Gheorghe Davidescu, citat de Agerpres.
„Statul român va prelua Arpechim, discuţiile sunt în fază finală cu OMV. (…) Cel mai târziu în aprilie, Arpechim va funcţiona sub tutela statului român”, a declarat prefectul, care a precizat că informaţia privind preluarea i-a parvenit încă de la sfârşitul săptămânii trecute.
Gheorghe Davidescu susţine că negocierile privind posibila preluare a rafinăriei de către stat au fost întârziate nu de reprezentanţii OMV Petrom, ci de unii funcţionari din interiorul Ministerului Economiei. „Am aflat că erau frâne şi piedici din interiorul Ministerului Economiei. Cei de la OMV nu au fost chiar atât de refractari, funcţionarii din minister sunt cei care au tergiversat”, a afirmat prefectul.
Davidescu a mai spus că, după preluare, următorul pas va fi privatizarea Arpechim la pachet cu Oltchim. Consiliul de Supraveghere al Petrom a decis, pe 24 martie 2011, închiderea permanentă a rafinăriei Arpechim, urmând să acorde salariaţilor care vor fi disponibilizaţi, pentru plăţi compensatorii şi alte măsuri de protecţie socială, circa 10 milioane de euro.
Potrivit unui comunicat al companiei petroliere, decizia de închidere este în conformitate cu strategia Petrom de a maximiza beneficiile şi de a creşte eficienţa.
Ulterior, reprezentanţii Petrom au acceptat, în urma unor discuţii purtate cu parlamentari şi reprezentanţi ai administraţiilor locale din judeţele Argeş şi Vâlcea, să amâne cu şase luni închiderea rafinăriei, pentru a acorda timp Guvernului să găsească o soluţie de rezolvare a problemei, perioada de negocieri fiind ulterior prelungită.
Rafinăria Arpechim mai are în prezent peste 600 de salariaţi, 259 dintre aceştia fiind, începând de luni, în preaviz de 60 de zile înainte de disponibilizare.