vineri

26 aprilie, 2024

30 aprilie, 2020

Prețurile gazelor naturale de pe piețele intraday și cu livrare în ziua următoare ale Bursei Române de Mărfuri (BRM) s-au situat din nou, de vineri încoace, sub nivelul de 45,71 lei/MWh, înregistrat înainte de liberalizarea din anul 2013.

Dacă preţurile se stabilizează sub acest prag, vor avea de suferit veniturile statului din impozitarea încasărilor suplimentare realizate de producători, aferente liberalizării.

La tendința descendentă deja instalată de la începutul anului, stimulată de temerile de reducere a creșterii economice aferente ciclului economic, s-au adăugat presiunile de reducere a cererii ca urmare a crizei coronavirus.


Astfel, în 11 și 12 aprilie prețul pe piața pentru ziua următoare (day ahead) erau de 43,63 și 45,11 lei / MWh, iar în 18 aprilie de 45,001 lei / MWh, ajungând la 44,59 – vineri și la 45,02 lei / MWh  – miercuri.

Prețurile intraday au fost și mai mici: 42,72 lei / MWH în 13 aprilie, 45,40 în 24 aprilie, coborând până la 43,66 – marți și la 42,96 lei / MWh – miercuri.

Prețul de dinaintea liberalizării din 2013, de de 45,71 lei/mWh, este luat în calcul la plata impozitului pe veniturile suplimentare obținute ca urmare a dereglementării pieței gazelor.


La actualele prețuri ale gazelor, încasările statului din impozitul pe veniturile suplimentare din liberalizarea prețurilor tind spre zero, căci baza de impozitare este diferența dintre prețul efectiv realizat și cel din momentul liberalizării. Valoarea acestui impozit a fost aproximativ egală cu cea a redevențelor, dublând practic nivelul acestora în anii trecuți, potrivit calculelor Profit.ro.

Producția de gaze a României, din care Romgaz (SNG) și OMV Petrom (SNP) acoperă circa 90%, s-a redus cu aproximativ 14% în ultima lună, ca urmare a reducerii severe a consumului cu aproape 45%, mai întâi ca urmare a iernii blânde și apoi din cauza reducerii cererii industriale, din cauza restricțiilor pandemiei cu coronavirusul Covid-19.

Încă din februarie, piața anunţase noua tendinţă de scădere printr-un preţ de tranyacţie de 70 lei / MWh, cu numai doi lei peste plafonul de 68 de lei / MWh, impus de OUG 114 / 2018.

Taxarea veniturilor suplimentare aferente liberalizării din 2013 a rămas valabilă şi pe perioada aplicării OUG 114.

La sfârşitul lunii martie, o analiză BRM contrazicea temerile privind o eventuală scumpire a acestora, ca urmare a re-liberalizării promise de autorități pentru iulie.

„Prețurile medii ponderate pentru lunile ianuarie – martie au cunoscut o scădere continuă, de la 70,8 lei/MWh în ianuarie, până la 66,4 lei/MWh în februarie, respectiv 59,6 lei/MWh în luna martie”, spune BRM.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: