vineri

26 aprilie, 2024

25 aprilie, 2017

La sfârșitul anului 2016, în România existau 4,763 de milioane de salariați cu contracte pe termen nedeterminat și normă întreagă, potrvit datelor Ministerului Muncii.

Dacă ritmul extinderii ocupării s-ar păstra, în 2017 va fi atins recordul ultimilor 18 de ani, înregistrat în iulie 2008 – 4,833 milioane de angajați. 

Chiar și cu acest nivel record, însă, România rămâne, de departe, țara din UE cu cea mai mică pondere a salariaților în populație sau în categoria activă.


Conform datelor Ministerului Muncii (colectate din sistemul REVISAL), în decembrie anul trecut au existat 5,761 de contracte pe perioadă nedeterminată, dintre care 4.763.323 erau cu normă întreagă.

Aceasta, la o populație activă de aproape nouă milioane de persoane.

Statistica forței de muncă din România

Potrivit ultimelor date INS, anul trecut existau în România 6,201 milioane de salariați și 2,248 milioane de alte categorii de persoane ocupate, cu următoarele mențiuni importante:

  • salariați înseamnă inclusiv forţele armate şi asimilaţi şi persoanele care lucrează în sectorul informal şi la negru
  • alte categorii de persoane ocupate reprezintă: antreprenori, lucrători pe cont propriu, lucrători familiali neremuneraţi şi membri ai unei societăţi agricole sau ai unei cooperative neagricole

Detalii, excluzând munca informală, a oferit de curând Ministerul Muncii, pe baza informațiilor din sistemul REVISAL:

  • salariaţi activi la sfârșitul anului 2016 –  5.478.666 persoane
  • aceștia totalizau un număr de 6.239.167 contracte de muncă
  • 5.761.188 de contracte erau pe perioadă nedeterminată
  • dintre contractele pe perioadă nedeterminată, 4.763.323 erau cu normă întreagă
  • 477.979 contracte erau înregistrate pe perioadă determinată, iar din acestea, mai mult de două treimi (346.181) erau contracte cu normă întreagă.

Numărul salariaților, aproape de recordul ultimilor 18 ani

Pe datele INS, care diferă într-o oarecare măsură de cele existente în REVISAL, și ținând cont de prognozele mediului de afaceri, anul acesta se va depăși plafonul de 4,8 milioane salariați, la care ajunsese România în iulie 2008, înainte ca și țara noastră să fie afectată de criza financiară.

În 1990, când s-a prăbușit regimul comunist, existau peste 8 milioane de angajați:

Raportul dintre privat și stat este însă mai favorabil acum, când din cei 4,7 milioane de angajaţi, aproximativ 1,2 milioane sunt bugetari, iar 3,5 milioane în economia reală. În 2008, existau 1,4 milioane de salariați în sistemul public.

Din cei 3,58 de milioane persoane angajate în economia reală, aproape 400.000 lucrează în companii de stat sau cu capital mixt.

Mai rămân 3 milioane de salariați în mediul exclusiv privat, din care, atrag atenția principalele confederații sindicale, aproape 2 milioane sunt retribuiți cu salariul minim pe economie sau puțin peste valoarea acestuia.

România, singura țară din UE cu mai puțin de 20 de salariați la 100 de locuitori

Ultimele date Eurostat referitoare la numărul salariaților din UE sunt cele din 2014 și ele arată că România era atunci singurul stat membru cu mai puțin de 20 de salariați la 100 de locuitori.

Doar Grecia se apropia de pragul acesta, cu un raport de 20,24. Inclusiv statele vecine, Bulgaria și Ungaria, se plasau mult peste situația din România, cu 26,06, respectiv 25,03.

Potrivit metodologiei Eurostat, în acest total al salariaților sunt incluși nu doar angajații, ci și lucrătorii familiali și alte categorii, dar nu și lucrătorii temporari. România are oricum cea mai mică pondere a lucrătorilor temporari în totalul salariaților, de 1%, comparativ cu media de peste 11% la nivel UE.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Un răspuns

  1. Nu poate mira cu nimic tabloul sumbru al ocuparii fortei de munca si salariilor derizorii din Romania, dupa un deceniu de la disparitia investitorilor straini industriali.Situatia este vopsita in ROZ de guvern – prin cresterea economica falsa, consumerista, datorata exploziei supermarketurilor straine – a caror activitate se adauga la PIB!

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Un răspuns

  1. Nu poate mira cu nimic tabloul sumbru al ocuparii fortei de munca si salariilor derizorii din Romania, dupa un deceniu de la disparitia investitorilor straini industriali.Situatia este vopsita in ROZ de guvern – prin cresterea economica falsa, consumerista, datorata exploziei supermarketurilor straine – a caror activitate se adauga la PIB!

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: