joi

28 martie, 2024

24 octombrie, 2021

Nouă state europene și OMS au oferit până acum ajutor României, țara UE cel mai greu lovită de valul 4 al pandemiei de Covid-19 și care se confruntă cu o criză sanitară fără precedent după Al Doilea Război Mondial.

România a activat Mecanismul european de protecție civilă în octombrie, după ce a descoperit că nu are nici medicamente, nici concentratoare de oxigen și nici personal suficient pentru a trata numărul în creștere al pacienților infectați cu noul Covid-19.

S-a ajuns în această situație, după ce autoritățile au amânat impunerea unor restricții, în pofida ratei foarte scăzute de vaccinare. În timp ce majoritatea statelor UE au depășit o rată de peste 65% din întreaga populație (în jur de 80% din populația de peste 12 ani), în țara noastră aproape 30% din rezidenți s-au vaccinat cu schema completă.

Serbia și Republica Moldova, cărora le-am donat vaccinuri, printre statele care ne oferă acum ajutor


Printre țările care și-au oferit acum ajutorul se numără și câteva state cărora România le-a trimis doze de vaccin anti-Covid ce stăteau pe stoc și se apropiau de expirare.

Pentru Serbia și Moldova au fost donate câteva sute de mii de doze, iar Danemarcei i-au fost vândute peste 1,1 milioane de doze.

România a comandat 120 de milioane de doze de vaccinuri anti-Covid, dintre care peste 60 de milioane erau programate pentru livrare anul acesta.

În Serbia, peste 43% din populație era vaccinată pe 19 octombrie, cu schema completă, iar în Danemarca, țară ce și-a deschis activitățile, procentul celor vaccinați cu cel puțin două doze este de aproape 76% din întreaga populație.

(Citește și: DNA investighează de ce a comandat guvernul 120 de milioane de vaccinuri„)

Ajutoarele primite până în prezent și statele care ne ajută:

  • Vineri a sosit în România o echipă de doi experți din Danemarca. Aceștia vor analiza situația de la Matei Balș pentru creșterea numărului paturilor de ATI, urmând ca săptămâna viitoare să vină prima echipă medicală din Danemarca, a anunțat vineri Raed Arafat, secretar de stat în MAI.
  • În Ungaria continuă preluarea de pacienți, sunt deja 30 de pacienți transferați.
  • Trei pacienţi din  Bucureşti au fost transferaţi în Polonia, care a pus la dispoziția pacienților în stare gravă din țara noastră un total de 20 de paturi. Al doile atransport de pacienți, programat pentru vineri, va pleca din București. Polonia a mai oferit echipamente și materiale.
  • Din Republica Moldova – 11 medici, 11 asistenţi medicali şi 10 paramedici sunt deja la spitalul din Leţcani şi lucrează în ture.
  • Serbia a promis concentratoare de oxigen şi anticorpi monoclonali, pentru tratarea bolnavilor Covid-19.
  • Tocilizumab, concentratoare de oxigen și anicorpi monoclonali au fost trimiși de Italia și Austria.
  • Germania a trimis anticorpi monoclonali.
  • Austria preia pacienți și discută cu reprezentanții României și alte tipuri de ajutoare.
  • OMS a oferit teste antigen și concentratoare de oxigen.
  • Italia și Franța au promis personal medical.

De pe 10 septembrie, când au fost diagnosticate în 24 de ore 2.500 de persoane infectate cu Covid-19, România a ajuns la recordul de peste 18.000 de cazuri zilnice și peste 500 de decese zilnice, din cauza amânării restricțiilor și a eșecului campaniei de vaccinare.

Sistemul sanitar din România nu mai reușește nici să ofere un loc în saloanele de spital persoanelor infectate cu SARS-CoV-2, și aflate în stare gravă, astfel încât îi tratează inclusiv pe holuri și în camerele de urgență.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: