joi

8 decembrie, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

16 octombrie, 2015

2300xafghan-taliban
Grafic Washington Post

Lideri ai unor state fost sovietice, conduşi de preşedintele rus Vladimir Putin, au răspuns vineri instabilităţii în creştere din Afghanistan, dar şi deciziei americane de menţinere a trupelor în zonă, aprobând constituirea unei forţe militare comune care să apere graniţele blocului CSI.

Potrivit Reuters, decizia ar putea avea următoarea consecinţă: trupele ruseşti, parte a acestei forţe colective, vor fi trimise la graniţa cu Afghanistanul pe măsură ce trupele americane se vor retrage, lăsând în urmă un vacuum de putere.

Dacă trupele ruseşti vor intra în acţiune, atunci va fi un nou semn al noii ascensiuni militare a Moscovei, implicată deja în acţiuni în Siria, consideră Reuters. Kremlinul a anunţat că Rusia vrea cu această decizie să oprească ameninţările Statului Islamic, dar guvernele Occidentale consideră că Rusia încearcă de fapt să se re-afirme ca putere globală.


Liderii statelor ex-sovietice grupate în Comunitatea Statelor Independente s-au întâlnit în Kazachstan, în staţiunea Burabai.

Liderii acestor state au convenit creearea a ceea ce a fost descris într-un document al reuniunii drept „gruparea frontierelor (forţelor) şi a altor instituţii din cadrul statelor CSI pentru rezolvarea situaţiilor de criză de la frontiere”.

Documentul nu face referire la detalii precum structura forţei militare comune sau tipul de forţe care vor fi desfăşurate.

Sergei Lebedev, secretarul executiv al CSI, a nominalizat Tadjikistanul, care are graniţă comună cu Afghanistanul, ca posibilă locaţie de staţionare a viitoarei forţe comune.


Trupele ruseşti de grăniceri au mai asigurat securitatea frontierei Tadjikistanului cu Afghanistan până în 2005, când a expirat un acord guvernamental ruso-tadjik.

Tadjikistanul are cea mai lungă graniţă comună cu Afghanistanul dintre toate statele fost sovietice, graniţă nesigură după războiul civil purtat între guvernul susţinut de Moscova şi gherilele islamiste, între 1992- 1997.

De cealaltă parte a graniţei, insurgenţii talibani au început să îşi intensifice atacurile împotriva armatei afghane, înregistrând o victorie temporară în septembrie, când au ocupat temporar localitatea Kunduz.

Potrivit Reuters, nu este clar dacă celelalte două state vecine Afghanistanului- Turkmenistan şi Uzbekistan- vor găzdui elemente ale forţei militare comune CSI.

Ministerul de Externe turkmen a anunţat vineri că a înregistrat incidente la graniţa comună cu Afghanistan.

SUA au anunţat joi decizia de menţinere a forţelor sale armate în Afghanistan şi pe parcursul anului 2016, retragerea americană urmând să înceapă în 2017. După anunţul făcut de preşedintele Barack Obama, Secretarul american al Apărării Ashton Carter a declarat că a avut discuţii telefonice cu aliaţii din cadrul NATO, pentru a obţine sprijinul lor în vederea consolidării nivelului trupelor străine în Afganistan, alături de SUA.

Potrivit Mediafax, în următoarea şedinţă a CSAT se va decide cu privire la numărul de militari pe care România îl va păstra în Afganistan în anul 2016.

Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

În timp ce România negociază cu Austria  – prin vizita ministrului Bode la Viena  –  un vot favorabil pe 8 decembrie pentru primirea în spațiul Schengen, nici compania

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: