sâmbătă

20 aprilie, 2024

Just Business

O interfață între Economie și viața afacerilor

1 noiembrie, 2021

Companiile tehnologice mici din Europa sunt nemulțumite de lipsa clarității cu privire la persoanele care realizează politicile europene din domeniul startup-urilor, doi comisari europeni venind cu reglementări în această zonă, iar uneori acestea se suprapun, scrie Politico.

O coaliție de asociații de startup-uri din cel puțin 10 state europene avertizează Comisia Europeană, într-o scrisoare publică, despre confuzia generată de situația actuală. Antreprenorii avertizează că „va fi nevoie de o mai mare coordonare și sincronizare” pentru ca startup-urile europene să-și atingă potențialul.

Scrisoarea a fost adresată atât comisarului pentru Piața Internă, Thierry Breton, cât și comisarului pentru inovare, Mariya Gabriel, cei doi oficiali UE concurând pentru titlul de reglementator al acestui sector.


„Nu este clar cine este responsabil de acest lucru și ce mandat are”, a declarat Peter Kofler, care conduce Asociația Daneză de Antreprenoriat, adăugând că acest lucru se traduce prin inițiative concurente care complică peisajul legislativ.

Critica vine într-un moment în care startup-urile și companiile tehnologice din UE strâng mai mulți bani ca oricând, dar în care Bruxelles-ul pare a-și întări poziția față de Silicon Valley, cu o serie de inițiative legislative. Aceste două tendințe – boom-ul IT-ului european, care a strâns capital în valoare de 24 de miliarde de euro în al treilea trimestru din acest an și o represiune a Silicon Valley – fac ca semnalele de la Bruxelles să fie și mai confuze, spun companiile de tehnologie.

O mare parte a problemei, acuză ele, o reprezintă faptul că executivul european nu are un singur comisar responsabil pentru startup-uri, cu toate că acestora li s-a alocat 13,5 miliarde de euro în următorii șase ani, prin programul Orizont Europa. Responsabilitatea este împărțită între Breton și Gabriel, care au acționat în mare măsură independent unul de celălalt, susțin antreprenorii IT.

De exemplu, Gabriel s-a aflat marți în Slovenia pentru a sprijini lansarea unui instrument de monitorizare a politicilor destinate startup-urilor. Breton, între timp, este de așteptat să prezinte un program similar, care a fost demarat sub președinția Portugaliei în prima jumătate a acestui an și care va presupune promovarea în rândul statelor europene a celor mai bune practici privind politica de startup.

„Sprijinirea startup-urilor este o prioritate pentru Comisie”, a comentat un purtător de cuvânt al executivului european. „De aceea, mai mulți comisari lucrează împreună, într-o manieră coordonată, pentru a ajuta la abordarea provocărilor cu care se confruntă startup-urile.”


Semnatarii scrisorii menționate anterior susțin însă că, spre deosebire de de companiile Big Tech, care au resursele necesare pentru a angaja armate de lobby-iști pentru a se adresa diferiților oficiali, afacerile aflate la început de drum ar prefera să aibă de-a face cu o singură persoană.

„Startup-urile au, inerent, mai puține resurse la dispoziție decât jucătorii mari, consacrați”, se arată în scrisoare. „Așadar, am saluta o abordare coordonată în care inițiative similare care împart același obiectiv să fie grupate pentru a fi eficiente și a evita dublarea.”

Dar marja de manevră a Comisiei este limitată. Guvernele naționale sunt responsabile de părți esențiale ale politicii privind startup-urile, cum ar fi angajarea de personal din afara UE sau acordarea de stimulente fiscale.

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Acest text se adresează în primul rând tinerilor, adică celor...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: