sâmbătă

20 aprilie, 2024

16 martie, 2020

Președintele Klaus Iohannis a prezentat luni o serie de măsuri – atât cu aplicabilitate imediată căt și implementare graduală – posibil de adoptat în perioada de 30 de zile pentru care s-a instituit starea de urgență.

Școlile vor rămâne închise ”pentru protejarea elevilor și a profesorilor”. Decizia este valabilă atât pentru în învățământul preuniversitar, cât și universitar.

Șeful statului a prezentat în continuare principiile care vor ghida viitoarele decizii:

  • Este foarte important, să limităm povara financiară asupra cetățenilor. Dacă va fi nevoie, se pot plafona prețurile la medicamente, alimente, prețurile la utilități.  Vreau să fiu foarte clar: serviciile medicale se acordă tuturor persoanelor de pe teritoriul României, iar serviciile se decontează de Casa de Sănătate.
  • Prevederile legate de acordarea de zile libere pentru a sta cu copilul nu se aplică angajaților din sistemul de apărare, personalului penitenciarelor, unităților sanitare. Aceste categorii au dreptul la majorarea salariului în situația în care celălalt părinte nu beneficiază de drepturile reglementate în această lege
  • Angajatorii și angajații afectați vor fi sprijiniți prin derogări de la prevederile legale. Angajații vor beneficia de protecție socială.
  • Măsuri în domeniul sanitar: în structurile MAI, unitățile medicale, și serviciile de servicii sociale se pot angaja fără concurs
  • În domeniul economic, Guvernul poate adopta măsuri economice pentru operatorii afectați de COVID 19, și va anunța în scurt timp pachetul pregătit. Producția și întreaga economie trebuie să fie pregătite să susțină combaterea epidemiei.
  • Se va asigura continuitatea serviciilor de utilitate publică
  • Am decis și suspendarea controalelor la angajator de către ITM
  • Activitatea la instanțe se desfășoară pentru situațiile de urgență. Pentru judecarea proceselor instanțele pot da termene scurte.
  • Starea de urgență permite autorităților să adopte gradual sau imediat măsuri precum închiderea granițelor, a unor restaurante, cafenele, cluburi. Poate fi interzisă gradual circulația rutieră, feroviară, aeriană pe diferite rute.

”Severitatea măsurilor este pe măsura gravității perioadei pe care o traversăm. Pandemia nu poate fi oprită decât prin măsuri excepționale, măsuri vizează sănătatea publică, dar și îngrădirea exercitării unor drepturi și libertăți.

Aceasta este singura cale prin care salvăm viețile celor dragi”, a explicat președintele.

Procedura Parlamentară

Decretul prezidențial care instituie Starea de urgenţă trebuie publicat ”de îndată” în Monitorul Oficial al României, iar în termen de 5 zile de la emiterea decretului trebuie solicitaă încuviinţarea Parlamentului.

În situaţia în care Parlamentul nu încuviinţează starea instituită, Preşedintele României revocă de îndată decretul, măsurile dispuse încetându-şi aplicabilitatea.


Legea nu permite modificarea decretului în Parlament.

Starea de urgenţă se poate institui pe o perioadă de cel mult 30 de zile, dar preşedintele, cu încuviinţarea Parlamentului, poate prelungi durata şi poate extinde sau restrânge aria de aplicare a acesteia.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Acest text se adresează în primul rând tinerilor, adică celor

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: