16 mai, 2014

Standard & Poor’s , singura mare agenţie de rating care mai menținea România în categoria „junk”, nerecomandată investitorilor, a îmbunătăţit vineri calificativul suveran al ţării cu o treaptă, la „BBB-„, în categoria recomandată pentru investiţii, cu perspectivă stabilă.

„România face progrese în reducerea îndatorării externe. În plus, consolidarea fiscală şi stabilitatea sectorului financiar sunt în continuare pe drumul cel bun”, se arată într-un comunicat al agenţiei de evaluare financiară, citat de MEDIAFAX.

Ratingul pentru împrumuturi în valută şi monedă locală pe termen lung al României a fost revizuit pozitiv de la „BB+”, cea mai ridicată treaptă din „junk”, la „BBB-„, ultima treaptă din categoria recomandată investitorilor.


Calificativul pentru împrumuturi pe termen scurt a fost urcat de la „B” la „A-3”.

Perspectiva ratingurilor pe termen lung este stabilă, reflectând un echilibru între probabilitatea ca programele fiscale şi de reformă să depăşească aşteptările S&P şi posibilitatea reapariţiei unor dezechilibre externe, notează agenţia de rating.

Preşedintele Traian Băsescu s-a declarat sâmbătă, 10 mai, “revoltat” că agenţia de rating Standard & Poor’s încă menţine România la evaluarea de “junk”.

“Sunt trei agenţii de rating în lume, recunoscute, două din ele, Moody’s şi Fitch au dat României investment grade-ul demult, iar Moody’s nici măcar pe perioada crizei nu l-a retras”, a mai spus Traian Băsescu, precizând că această casă de acordare a ratingurilor, Standard & Poor’s, chiar şi astăzi, după ce România are deficit sub 3% şi creştere economică de 3,5% anul trecut, “îşi permite să menţină România la calificativul junk, nerecomandat investiţiilor”, a declarat preşedintele Traian Băsescu, la Arad.


Noi nu am fost din categoria ţărilor care şi-au prelungit criza până în zilele noastre, din 2008, tot vedem că şi Grecia, şi Portugalia, şi Spania, şi Irlanda abia au ajuns, unele din ele, pe la jumătate şi cer reeşalonări şi regândiri de program. România a avut curajul să îşi ia măsurile obligatorii pentru ca imediat să-şi poată relua creşterea. De aceea acest Standard&Poor’s mi se pare extrem de incorect faţă de România, nedându-i calificativul de ţară sigură pentru investiţii”, a mai mai declarat șeful statului, sâmbăta trecută.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: