Serviciul Român de Informații va face verificări privind diseminarea în presă a unor documente interne ale SRI și atrage atenția că aceste fapte constituie infracțiuni contra securității statului, a informat joi instituția, într-un comunicat de presă.
”Pentru instituţia noastră, măsurile de prevenire a scurgerii de informaţii constituie o prioritate asumată inclusiv în raport cu partenerii şi standardele euroatlantice în materie. În acest sens, SRI va efectua, şi în cazul de faţă, verificări pentru stabilirea circumstanţelor în care cópii parţiale prelucrate ale unor materiale interne au fost sustrase, deţinute fără drept şi diseminate neautorizat în spaţiul public, având în vedere că toate aceste fapte constituie potrivit legii infracţiuni contra securităţii naţionale”, se arată în comunicatul SRI.
În context, SRI susține că respectă indepenența presei.
”În demersurile întreprinse, SRI acţionează cu profesionalism, în conformitate cu litera şi spiritul legii, în deplin respect al drepturilor constituţionale referitoare la libertatea de exprimare şi independenţa presei”, a menționat SRI.
SRI face referire la copii ale unor documente interne ale SRI din anul 2006 (în timpul mandatului lui Radui Timofte ca director al SRI), publicate de site-ul cotidianul.ro, miercuri.
În articolul ”Poliție Politică la Jurnalul Național”, semnat de Cornel Nistorescu, site-ul cotidianul.ro prezintă copii după documente interne ale SRI potrivit cărora, în anul 2006, serviciul secret folosea un informator din interiorul redacției Jurnalului Național pentru a obține informații despre activitatea jurnaliștilor.
Cum își justifică SRI documentele din 2006:
- Aspectele prezentate public reprezintă cópii neautorizate, prelucrate ale unor extrase din materiale interne, fiind rezultatul unor demersuri dispuse de persoane din fosta conducere a SRI cu responsabilităţi pe linia protecţiei instituţiei, pentru clarificarea anumitor aspecte punctuale grave legate de o posibilă scurgere de informaţii clasificate din interiorul Serviciului, în contextul apariţiei unor articole de presă.
- Menţionăm că măsurile de verificare întreprinse în acea perioadă s-au realizat pe fondul identificării unui fost angajat al instituţiei noastre care, în conexiune cu persoane din mass media, era implicat în activităţi având certe conotaţii penale, de resortul structurii de protecţie internă a instituţiei.
- În baza măsurilor întreprinse la nivelul SRI în acea perioadă (2005-2006) şi a probatoriului administrat de organele de aplicare a legii cu care s-a colaborat, fostul angajat a fost condamnat definitiv pentru săvârşirea unor infracţiuni privind regimul documentelor clasificate.