luni

22 aprilie, 2024

3 ianuarie, 2018

Institutul Matei Balș, cel mai mare spital românesc de boli infecțioase, nu mai poate trata pacienții care au nevoie de ventilație mecanică, întrucât nu poate asigura prezența unui medic specialist ATI (Anestezie și Terapie Intensivă) timp de 24 din 24 ore.

Cazurile care au nevoie de ventilație mecanică sunt transferate la alte spitale, până pe 8 ianuarie, când revine medicul ATI plecat în concediu.

Institutul are aproximativ 1.350 de angajați, dar numai trei astfel de specialiști, a explicat pentru cursdeguvernare.ro Adrian Streinu – Cercel,  managerul de la Matei Balș, astfel încât nu poate asigura prezența continuă a unui medic ATI, după cum impune legea.


Secția ATI nu s-a închis, însă, și are în acest moment 10 – 15 pacienți în stare gravă, a precizat Adrian Streinu – Cercel (foto).

La capacitatea spitalului, ar trebui să existe 12 medici ATI, însă personalul cu astfel de calificare este tot mai greu de găsit, criza fiind atât de mare încât s-a ajuns ca unele spitale județene să nu mai poată face intervenții chirurgicale fiindcă nu au specialiști în anestezie și terapie intensivă.

În 2017, Matei Balș a organizat două concursuri pentru ocuparea pozițiilor ATI libere, însă nu s-a prezentat niciun candidat, a declarat Adrian Streinu – Cercel pentru cursdeguvernare.ro.

Miercuri dimineața, acesta a discutat situația cu ministrul Sănătății, Florian Bodog, care a promis că va aproba imediat scoaterea la concurs, din nou, a patru posturi de medic ATI.


ATI este una dintre cele mai subdimensionate specializări medicale – există mai puțin de 2.000 de anesteziști, iar deficitul din sistem este aproximat la 30%, în condițiile în care există o criză a acestui tip d epersonal și în statele occidentale.

O soluție pentru acoperirea necesarului în cazuri precum cel de la Matei Balș ar fi, potrivit managerului Streinu – Cercel, schimbarea programei de la ATI, pentru a permite specializarea unor medici pe modulul de ventilare mecanică (Terapie Intensivă), fără componenta Anestezie.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Acest text se adresează în primul rând tinerilor, adică celor

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: