luni

27 iunie, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

19 iulie, 2018

Protestul Apei, în fața Primăriei Bacău

Spitalul Județean de Urgență din Bacău a anulat toate operațiile și asigură doar urgențele, deoarece de șase zile nu există apă în toată localitatea. Îna cest moment, în spital sunt internate aproximativ 1.000 de pacienți.

Orașul a rămas fără apă, după ce sâmbătă s-a produs o avarie la conducta de aducțiune. Este a treia defecțiune gravă produsă anul acesta, aceasta provocând cea mai lungă oprire a alimentării cu apă.

Primarul Cosmin Necula a declarat marți că va sesiza „organele în drept ale statului” cu privire la modul în care au fost executate lucrările cu fonduri europene, de la aducţiunea cu apă a municipiului Bacău.


Proiectul complet al alimentării cu apă a municipiului Bacău (aproximativ 100.000 de locuitori) a demarat în anul 2005 și a costat peste 52 de milioane de euro, din care 39 de milioane reprezintă fonduri europene nerambursabile prin programul ISPA. lUcrările vizau staţia de tratare, cea de epurare a apelor uzate şi noua aducţiune de apă din lacul de acumulare de la Valea Uzului.

Lucrările s-au desfășurat în cele trei mandate ale lui Romeo Stavarache (PNL), primarul condamnat anul trecut la trei ani de închisoare pentru luare de mită.

Primarul actual, Cosmin Necula, susține că proiectul a fost executat greșit, nu corespunde planului licitat. Antreprenor general al lucrării a fost firma Strabag, iar ca subcontractant – Hidroconstrucția. Perioada de garanție a expirat în 2011.

Autoritățile ar fi trebuit să realizeze o rezervă de apă care să asigure alimentarea cu apă în cazul avariei la conducta de aducțiune, însă lipsa unei rezerve de apa in caz de avarie la conducta principală, însă actualul primar nu a demarat încă procedura, deși avariile sunt tot mai dese.


Spitalul Județean a avut o rezervă de 650 de metri cubi de apă, dar s-a terminat miercuri. Reaușește să funcționeze, la limita de avarie, cu ajutorul unei firme private care are cisterne de alimentare cu apă potabilă.

Locuitorii municipiul primesc apă potabilă la pet-uri de doi litri și apă nepotabilă, distribuită de autoritățile locale cu cisternele, în 11 locații din oraș.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

Angajaţii Direcţiei de Asistenţă Socială livrează apă la domiciliu pentru persoanele nedeplasabile aflate în evidenţă şi pentru cele care au solicitat ajutorul telefonic la Primărie sau prin asociaţiile de locatari şi proprietari.

De câteva zile, locuitorii au organizat mai multe proteste. Marți, câteva sute de persoane au manifestat cu sticle de plastic în fața Pirmăriei și au scandat „Vrem Apă!”

Etichete: , , ,

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Consumatorii români aveau, la nivelul anului 2021, o paritate a puterii de cumpărare de 55,5% din media europeană, procent identic cu cel din 2020, cel mai redus de...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: