În septembrie, vor apărea în fața unei instanțe din Iowa membrii unei rețele de spionaj urmărite aproape trei ani de zile în speranța că se va putea dovedi implicarea guvernului chinez în furtul de tehnologie americană de vârf.
Totul a început la 30 septembrie 2012, când pe aeroportul internațional O’Hare, din Chicago, descindeau câțiva agenți FBI cu o cerere urgentă pentru autoritățile vamale: să li se dea acces la bagajele a doi pasageri aparent respectabili care așteptau să se îmbarce pentru Beijing – Li Shaoming (președintele Beijing Kings Nower Seed Science & Technology, o companie agricolă ce dezvoltă semințe de porumb, orez și bumbac), și Ye Jian (șeful departamentului de cercetare din respectiva firmă).
În bagajele celor doi, dar și asupra lor, au fost descoperite mai multe plicuri numerotate, fiecare conținând câte o sămânță înfășurată în șervețe luate din restaurantele Subway.
Simultan, un alt cetățeanu chinez, și el urmărit de FBI, se îmbarca pentru Canada. Ajuns la destinație, asupra lui aveau să se găsească 44 de plicuri și mai multe fotografii cu imagini ale unor culturi de porumb experimentale din America, precum și datele pentru GPS ale respectivelor terenuri.
Acțiunea pare desprinsă dintr-un roman cu spioni însă este doar începutul unui material jurnalistic scris de The New Republic despre o rețea de spionaj tehnologic destructurată de FBI și ai cărei membri așteaptă acum începutul unui proces în urma căruia ar putea primi 10 ani de închisoare.
The New Republic dezvăluie un război purtat între China și SUA, cel al porumbului, cu miză mult mai mare decât poate părea la prima vedere și căruia americanii îi acordă atenția cuvenită.
China, consum de carne în creștere
În pofida suprafeței sale imense, China este în imposibilitate de a-și asigura hrana necesară, mai ales de când clasa mijlocie și-a descoperit apetitul pentru carne. Cea mai mare parte a porumbului este folosită în China pentru hrana stocurilor de animale din ferme. Deficitul de apă și de teren arabil au forțat guvernul să importe anual între două și cinci tone de milioane de tone metrice de porumb american, ceea ce reprezintă 94 procente din totalul de porumb importat de China în fiecare an.
De decenii, mai spune The New Republic, China și-a crescut culturile de porumb extinzând suprafețele atribuite în acest scop, dar s-a apropiat de limite, în timp ce consumul, estimează USDA, va crește 41% cu până în 2023. Singura modalitate de a face față cererii ar fi să planteze hibrizi de înaltă performanță, ce ar putea dubla sau chiar tripla producția la hectar.
Chinezii nu au fost însă în stare să producă astfel de hibrizi, astfel încât soluția, ca în atâtea alte cazuri, a fost ca acești hibrizi să fie furați de la cei care îi dețin. De exemplu, de la Monsanto și DuPont Pioneer, doi giganți producători de semințe, care controlează 45% din totalul semințelor vândute în lume.
Departamentul de Justiție american susține că Republica Chineză a permis și chiar încurajat în tăcere companiile locale să fure secrete agricole americane. Achiziționarea tehnologiilor aflate în spatele generațiilor următoare de hibrizi înseamnă ca aceste firme chineze să economisească 10 ani de cercetare și multe milioane de dolari.
Un raport din 2011 al Biroului Național de Contrainmformații, care îl consiliază pe președintele american în chestiuni ce țin de securitatea națională, a plasat tehnologia agricolă printre țintele de mare interes ale spionilor din Rusia și China.
Creșterea prețurilor la alimente, spune raportul, poate un interes sporit pentru achiziția de tehnologii americane legate de producția porumbului, precum cele ce țin de ingineria genetică, semințele optimizate și fertilizatorii.
Din 2011, autoritățile au făcut mai multe arestări de astfel de spioni chinezi, unii angajați la marile companii americane de profil.
O chestiune de securitate națională
Ceea ce face cu totul deosebit cazul prezentat de The New Republic este recunoașterea de către FBI a faptului că fiecare pas al operațiunii, fiecare supraveghere, au fost aprobate de un judecător federal, pe baza FISA (Legea privind supravegherea activităților străine de spionaj), care obligă agenția de investigații să furnizeze probe că supravegherea și interceptările sunt necesare sau relevante pentru abilitatea SUA de a se proteja împotriva amenințărilor străine la adresa securității naționale, amenințări precum atacurile, sabotajul, terorismul etc.
De altfel, întrebat despre folosirea prevederilor FISA în acest caz, Nick Klinefeldt, procurorul care se ocupă de acest caz, a explicat: “Agricultura este importantă pentru Statele Unite”, iar Thomas R. Metz, agentul special care conduce Divizia Omaha a FBI, a declarat că “identificarea și reținerea celor care se ocupă cu furtul secretelor economice, a informațiilor confidențiale sau a informațiilor ce țin de securitatea națională, reprezintă prioritatea numărul doi, după terorism”.