sâmbătă

2 martie, 2024

21 iulie, 2012

Tinerii spanioli și portughezi își părăsesc țările natale, în căutarea altor oportunități în afara țării, fostele colonii fiind printre cele mai populare destinații, arată un studiu citat de EurActiv.

În prima jumătate a anului, 40.000 de spanioli au plecat din țară, aproape dublu față de aceeași perioadă a anului trecut, potrivit cifrelor date publciității de Institutul Național de Statistică. Numărul străinilor afalți în Spania, care au plecta în aceste șase luni, este și mai mare – 229.000 de persoane. În acets fel, populația Spaniei a scăzut cu 33.162 de persoane, ajungând la 46.163.115 locuitori, potrivit publicației El Pais.

Ultimul raport al OECD a arătat că migrația forței de muncă către Spania din state din afara UE a scăzut cu 90.000 de persoane în ultimul an, ceea ce sporește temerile că țara suferă de un „exod al creierelor”. „Dacă bogăția unei țări sunt oamenii, noi acum pierdem bogății”, spune Antonio Izquierdo, un profesor de sociologie de la Universitatea Coruna.


Și în Portugalia s-a înregistrat același trend, precizează sursa citată, circa 120.000 de persoane mutându-se în afara țării în 2011. OECD estimează că aproximativ 70.000 de portughezi emigrează în fiecare an,jumătate fiind tineri cu vârste sub 29 de ani.

Din cauza crizei datoriilor suverane, șomajul în rândul tinerilor a ajuns la cel mai mare nivel din ultimii ani în Peninsula Iberică, peste jumătate dintre tinerii spanioli și o treime dintre cei portughezi nevaând un loc de muncă. Circa 7.800 de spanioli s-au mutat în Marea Britanie și 4.500 în Germania, precizează sursa citată. Dar mulți dintre cei aflați în căutarea unui loc de muncă nu au prea multe șanse în afara țării din cauză că nu vorbesc bine limbile străine, așa că își caută acum de lucru în fostele colonii.

Anul trecut, 4.182 de spanioli s-au mutat în Ecuador, 3.000 în Venezuela și Argentina. Mulți se gândesc să plece în America Latină, în țări precum Panama, Brazilia sau Columbia. Cei mai mulți dintre portughezi se îndreaptă spre Brazilia, în parte datorită boom-ului său economic.


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

(Textul de mai jos e preluarea integrală a editorialului de

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: