vineri

19 iulie, 2024

29 noiembrie, 2021

O asociație a fermierilor spanioli acuză faptul că mierea românească comercializată în magazinele iberice ar fi de fapt chinezească, scrie Agerpres.

4.000 de tone de miere din România au ajuns anul acesta pe rafturile magazinelor din Spania. Se pare însă că produsul nu a fost unul sută la sută românesc, ci amestecat cu miere din China, care are un preț cu 40 la sută mai mic decât cel al mierii românești. Producătorii români spun că acest amestec nu se face atât de ușor.

„Cunosc toate firmele procesatoare din România, lucrez pe piață de 30 de ani, știu ce însemnă amestecarea mierii. Îți trebuie utilaje de procesare. Nu se amestecă nici de la doi apicultori mierea foarte ușor, fără să ai o temperatură de 25 de grade. Din punct de vedere financiar, nu este rentabil”, susține Victor Mateș, producător de miere.


Producătorii ar profita de existenţa unei portiţe legislative potrivit căreia amestecul de produse nu este ilegal. Dacă mai mult de 50 la sută din greutatea amestecului final este din ţara noastră, pe etichetă poate fi trecută „origine România”. Acest amestec poate fi apoi re-amestecat, pe acelaşi principiu.

„Un cumpărător, dacă îți solicită amestec de miere, îl faci și vinzi ca amestec de miere, iar pe factură specifici asta. Nu este ilegal de a face un cupaj, ilegal ar fi să vă dau altceva decât ați soclitat sau părțile au convenit. Este extrem de simplu de depistat un amestec de miere. Sunt teste de laborator și se identifică componența”, explică Dumitru Rășcanu, președinte al Asociației Procesatorilor și Exportatorilor de Miere de Albine din România. Gustul mierii nu ar fi foarte afectat după amestec, susțin apicultorii.

„Este foarte dificil să îți dai seama olfactiv de calitatea mierii. Legislația are o vină foarte mare, fiindcă procesatorii și cei care ambalează mierea nu sunt obligați să pună exact procentul de amestecare. Consumatorul trebuie informat despre ce consumă”, este opinia apicultorului Mihaly Laszlo Arpad.

România este unul dintre cei mai mari producători de miere de albine din UE, cu aproape 25 de mii de tone anual și, conform legislației europene, cupajul de miere nu este ilegal, dar trebuie specificat pe etichetă. 


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Sâmbătă seară ne-a trecut tuturor – nu numai lui Donald

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: