joi

13 iunie, 2024

12 noiembrie, 2012

Premierul spaniol Mariano Rajoy a declarat că guvernul său va lua măsuri pentru a opri temporar evacuările din locuinţe, în Spania, după ce o femeie s-a sinucis în timp ce oficialii încercau să-i confişte casa, relatează Bloomberg.

O comisie bipartită se întâlneşte, luni, pentru a pune la punct o strategie prin care să scadă numărul persoanelor evacuate din locuinţe, pentru că nu mai pot să-şi plătească creditele ipotecare. Grupul va anunţa o oprire temporară a măsurilor de evacuare şi va cere creditorilor, băncilor, să renegocieze împrumuturile acordate şi să găsească modalităţi care să le permită rău-platnicilor să rămână în casele lor, a spus Rajoy.

Guvernul va apăra familiile cele mai vulnerabile, afectate de ordinele de evacuare şi “va acţiona cu seriozitate, cu sensibilitate şi umanitate”, le-a spus premierul susţinătorilor săi, la un miting electoral din Lerida, Catalonia. Spaniolii trec acum printr-o” situaţie inumană şi probleme teribile”, a adăugat el.


Amaia Egana a devenit a doua persoană din ultima lună, care s-a sinucis în Spania, în urma unui ordin de evacuare, aruncându-se de la fereastra apartamentului său din Baracaldo, atunci când autorităţile au venit să o dea afară din casă, în 9 noiembrie.

Circa 400.000 de locuinţe au fost puse sub sechestru de oficiali, în urma neplăţii ipotecilor, în Spania, de la începutul crizei, în urmă cu 5 ani. Numărul este foarte probabil să crească fără sprijinul autorităţilor, în contextul creşterii şomajului până la un nivel record de 26% în luna septembrie.

Băncile, care vor beneficia de un ajutor pentru recapizalizare, din parte UE şi a FMI, în valoare de 100 de miliarde de euro, au devenit ţinta mâniei opiniei publice, din cauza situaţiei în care oamenii nu-şi mai pot plăti ipotecile şi consideră că este vorba despre practici de împrumut abuzive.

Într-un sondaj de opinie publicat duminică, 91% dintre respondenţi au spus că aceşti creditori exploatează clienţii şi lipsa lor de informare, astfel încât în contracte există clauze abuzive referitoare la ipotecă, în timp ce doar 31% consideră că unele bănci au acţionat cu bună credinţă în această problemă.


Sindicatele au chemat la o grevă generală contra politicilor de austeritate ale lui Rajoy, în 14 noiembrie. Acţiunea coincide cu o grevă generală în Portugalia vecină şi cu proteste organizate de Confederaţia Sindicatelor Europene din Comerţ.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: