sâmbătă

10 iunie, 2023

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

12 noiembrie, 2012

Premierul spaniol Mariano Rajoy a declarat că guvernul său va lua măsuri pentru a opri temporar evacuările din locuinţe, în Spania, după ce o femeie s-a sinucis în timp ce oficialii încercau să-i confişte casa, relatează Bloomberg.

O comisie bipartită se întâlneşte, luni, pentru a pune la punct o strategie prin care să scadă numărul persoanelor evacuate din locuinţe, pentru că nu mai pot să-şi plătească creditele ipotecare. Grupul va anunţa o oprire temporară a măsurilor de evacuare şi va cere creditorilor, băncilor, să renegocieze împrumuturile acordate şi să găsească modalităţi care să le permită rău-platnicilor să rămână în casele lor, a spus Rajoy.

Guvernul va apăra familiile cele mai vulnerabile, afectate de ordinele de evacuare şi “va acţiona cu seriozitate, cu sensibilitate şi umanitate”, le-a spus premierul susţinătorilor săi, la un miting electoral din Lerida, Catalonia. Spaniolii trec acum printr-o” situaţie inumană şi probleme teribile”, a adăugat el.


Amaia Egana a devenit a doua persoană din ultima lună, care s-a sinucis în Spania, în urma unui ordin de evacuare, aruncându-se de la fereastra apartamentului său din Baracaldo, atunci când autorităţile au venit să o dea afară din casă, în 9 noiembrie.

Circa 400.000 de locuinţe au fost puse sub sechestru de oficiali, în urma neplăţii ipotecilor, în Spania, de la începutul crizei, în urmă cu 5 ani. Numărul este foarte probabil să crească fără sprijinul autorităţilor, în contextul creşterii şomajului până la un nivel record de 26% în luna septembrie.

Băncile, care vor beneficia de un ajutor pentru recapizalizare, din parte UE şi a FMI, în valoare de 100 de miliarde de euro, au devenit ţinta mâniei opiniei publice, din cauza situaţiei în care oamenii nu-şi mai pot plăti ipotecile şi consideră că este vorba despre practici de împrumut abuzive.

Într-un sondaj de opinie publicat duminică, 91% dintre respondenţi au spus că aceşti creditori exploatează clienţii şi lipsa lor de informare, astfel încât în contracte există clauze abuzive referitoare la ipotecă, în timp ce doar 31% consideră că unele bănci au acţionat cu bună credinţă în această problemă.


Sindicatele au chemat la o grevă generală contra politicilor de austeritate ale lui Rajoy, în 14 noiembrie. Acţiunea coincide cu o grevă generală în Portugalia vecină şi cu proteste organizate de Confederaţia Sindicatelor Europene din Comerţ.

Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

A apărut nr. 82 (al 19-lea, socotindu-se în sens invers) al revistei (exclusiv print) CRONICILE – Curs de Guvernare , sub titlul ”Înapoi, în improvizație”. Din cele 184 de pagini ale acestui

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: