vineri

29 martie, 2024

29 aprilie, 2020

Franța și Spania le-au prezentat marți seara cetățenilor planurile de eliminare treptată a restricțiilor dure impuse în martie pentru limitarea propagării noului coronavirus. În Spania, elevii se vor întoarce la școală în septembrie, în timp ce în Franța va redeschide după 11 mai unitățile de învățământ, începând cu grădinițele și școlile pentru ciclul primar.

Ambele state au stabilit reguli clare de prevenire în firme și transportul public.

„Ridicarea restricţiilor înseamnă şi revenirea la viaţa noastră socială. (…) Va fi din nou posibil să circulăm liber, fără declaraţii de atestare, cu excepţia deplasărilor la distanţe de peste 100 de kilometri de domiciliu, care vor fi posibile doar pentru motive imperioase, familiale ori profesionale”, a precizat Edouard Philippe.


În Franţa s-au înregistrat până în prezent 166.036 de cazuri de coronavirus şi 23.327 de decese, conform datelor centralizate de Universitatea Johns Hopkins (SUA).

Principalele prevederi ale planului prezentat de premierul francez, Edouard Philippe, și aprobat de Adunarea Națională:

  • grădiniţele şi şcolile elementare se vor redeschide în Franţa pe 11 mai, cu participare opțională, nu obligatorie
  • pe 18 mai vor putea fi deschise şi şcolile generale în regiunile în care gradul de contagiere este redus
  • școlile profesionale şi liceele ar urma să reia cursurile la începutul lunii iunie
  • în clase vor putea fi cel mult 15 elevi
  • alternativ, va fi menţinut învăţământul online
  • activităţile de lucru de la distanţă (telemunca) trebuie menţinute „oriunde este posibil acest lucru”
  • toate unităţile comerciale, cu excepţia restaurantelor şi cafenelelor, se vor redeschide pe 11 mai
  • cafenelele, barurile şi restaurantele s-ar putea redeschide după 2 iunie, iar bibliotecile şi muzeele pe 11 mai
  • nu a fost anunțată o dată de la care ar putea fi eliminate restricțiile de călătorie în inetriorul țării

Spania – plan în patru etape

Prim-ministrul spaniol Pedro Sánchez a anunţat marţi seară un plan cu patru faze de ieşire din izolare a ţării, cu aplicabilitate începând de pe 4 mai.

„Va fi o relaxare a măsurilor graduală, asimetrică, diferită în funcţie de teritorii, pentru că evoluţia epidemiei este diferită. Ea va fi coordonată, pentru că trebuie să lucrăm umăr la umăr cu diferitele administraţii”, a spus premierul Sánchez.

Fiecare fază va dura două săptămâni:

  • anul şcolar în curs se va încheia online, în luna iunie, iar cursurile vor fi reluate în luna septembrie.
  • toate provinciile vor pune în aplicare planul pe 4 mai, cu faza 0, cu excepţia insulelor Formentera, La Gomera, El Hierro şi La Graciosa, care se vor afla în faza 1, graţie incidenţei scăzute a pandemiei aici
  • nu va fi permisă mobilitatea între provincii sau insule până ce nu vor fi finalizate cele patru faze
  • din 11 mai, muzeele vor fi redeschise la 33% din capacitate şi va fi permisă organizarea de spectacolele cu mai puţin de 30 de persoane
  • tot în a doua fază, vor fi deschise hotelurile, mai puţin zonele comune din acestea
  • în a treia fază, începând cu 25 mai, este planificat ca localurile să fie redeschise la 33% din capacitate, doar cu servire la masă
  • cinematografele, teatrele şi muzeele vor putea fi redeschise la o capacitate de 33%. În ultima fază prevăzută, va fi permisă redeschiderea acestora la o capacitate de 50% şi restricţiile generale vor fi mai relaxate.

În Spania, starea de urgenţă a fost declarată pe 14 martie.

De la începutul epidemiei în Spania au fost înregistrate peste 210.700 de cazuri de îmbolnăvire şi mai mult de 23.800 de decese. Din totalul celor bolnavi, aproximativ jumătate au fost declaraţi vindecaţi.

Ce se întâmplă în alte state europene:

În Italia, prima țară europeană care a impus carantină totală la nivelul întregii țări, autoritățile au în vedere un plan în patru etape pentru ridicarea restricțiilor, începând cu 4 mai. Vor fi redeschise mai întâi şantierele, și fabricile din industria textilă şi a modei, iar după o săptămână urmează deschiderea magazinelor de îmbrăcăminte şi încălţăminte, precum şi de alte magazine. Din 18 mai, ar fi rândul barurilor, restaurantelor şi saloanelor de coafură să se redeschidă. Această redeschidere progresivă va fi însoţită de măsuri stricte de igienă şi de distanţare socială.

Germania a relaxat o parte dintre restricții, dar rata de propagare a crescut imediat. De luni a intrat în vigoare obligația ca toți cetățenii să poarte mască în spațiile publice închise sau în transportul în comun.

Belgia – din data de 11 mai vor fi redeschise magazinele neesențiale, iar o săptămână mai târziu școlile, însă cu măsuri de distanțare socială.

Tot din 11 mai se vor redeschidere și magazinele din Eleveția și, din aceeași dată, copiii se vor reîntoarce la școală.

Cehia redeschide acum universitățile și permite adunarea grupurilor de cel mult 10 persoane, cu obligativitatea purtării măștii. Săptămâna trecută a fost eliminată restricția care permitea doar deplasările esențiale.

Croația deschide, tot de meircuri, magazinele și va începe relaxarea treptată măsurilor de izolare.

Norvegia extinde interdicția evenimentelor cu un număr mare de persoane până la data 1 septembrie, dar din 30 aprilie permite evenimentele cu sub 500 de persoane.

În Austria, de la data de 1 mai, vor fi redeschise magazinele neesențiale, centrele comerciale, frizeriile și saloanele, iar restaurantele și hotelurile ar putea fi redeschise la mijlocul lunii mai. De asemenea, bisericile și alte lăcașuri de cult din țară se vor redeschide pe 15 mai, cu unele restricții. Elevii din ciclul primar și gimnazial vor reveni la clasă pe data de 18 mai, iar toate celelalte școli se vor redeschide pe 3 iunie.

În Polonia vor fi permise activitățile sportive în aer liber din data de 4 mai. S-a redeschisaccesul în păduri și parcuri, cu anumite reguli, iar regulile privind numărul clienților din magazine au fost de asemenea relaxate.

Țări precum Marea Britanie, Irlanda și Olanda nu au anunțat încă un plan de relaxare a măsurilor de izolare.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: