miercuri

7 decembrie, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

22 iunie, 2021

spania gratiere separatisti pedro sancez

Prim-ministrul spaniol, Pedro Sanchez (foto), a anunțat că guvernul său îi grațiază marți pe cei nouă lideri catalani închiși după referendumul din 2017 pentru independența Cataloniei, spunând, potrivit Reuters, că ”reconcilierea” este o chestiune de interes public.

Cei nouă lideri catalani sunt eliberați condiționat și păstrează interdicția de a deține funcții publice, a precizat premierul într-o intervenție televizată.


Politicienii catalani au fost condamnați în 2019 cu pedepse cuprinse între nouă și 13 ani pentru infracțiuni de sediție și utilizare abuzivă a fondurilor publice, comise în organizarea unui referendum privind independența Cataloniei, referendum pe care autoritățile de la Madrid l-au interzis, dar care a condus la o declarație de independență unilaterală.

Potrivit sondajelor de opinie, majoritatea spaniolilor s-au opus grațierii, însă premierul Pedro Sanchez a afirmat că decizia este un gest de bunăvoință, un prim pas către rezolvarea unui ”conflict politic intern amar”.

După evenimentele din 2019, guvernul regional a încercat din nou să organizeze un nou referendum de independență, dar nu a reușit. Unul dintre cei condamnați, Raul Romeva, care a primit o pedeapsă de 12 ani închisoare pentru rolul asumat de ministru der externe al Cataloniei, a declarat că regiunea își va continua lupta pentru autodeterminare.

Cei nouă condamnați ar trebui eliberați din închisoare după publicarea deciziilor de grațiere în Monitorul Oficial.


Partidele conservatoare de opoziție din Madrid au declarat că vor contesta grațierile în instanțe. Sute de separatiști au protestat luni la Barcelona, ​​cerând organizarea unui nou referendum privind independența regiunii.

Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

În timp ce România negociază cu Austria  – prin vizita ministrului Bode la Viena  –  un vot favorabil pe 8 decembrie pentru primirea în spațiul Schengen, nici compania

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: