luni

26 februarie, 2024

3 noiembrie, 2017

Grupul foștilor miniștri catalani sosind la audieri, joi dimineața

Un judecător spaniol a decis joi arestarea a 9 membri ai guvernului separatist catalan și a rămas să delibereze posibila emitere a unui mandat internațional de arestare pe numele liderului Carles Puigdemont, anunță Associated Press.

Puigdemont rămâne în continuare în Belgia în vreme ce majoritatea membrilor fostului său cabinet s-au prezentat în fața judecătorilor pentru a răspunde pentru acțiunile lor de promovare a independenței regiunii.

Fostul președinte și cei 13 membri ai guvernului catalan sunt acuzați de rebeliune, complot și delapidare care decurg din promovarea independenței Cataloniei. Guvernul spaniol a demis pe 27 octombrie cabinetul catalan și a convocat joi la audiri membrii acestuia.


Nouă dintre membrii fostului cabinet s-au prezentat în fața judecătorului, care a decis arestarea a opt persoane fără posibilitatea de cauțiune. Unui singur membru al fostului guvern i s-a stabilit cauțiune, în sumă de 50.000 de euro. Cei nouă, 7 bărbați și 2 femei, au fost duși după audieri de poliția spaniolă la penitenciare din zona Madrid.

Mii de oameni au ieșit pe străzi în orașale din Catalonia pentru a protesta față de decizia arestului preventiv în care au fost plasați cei 8 foști membri ai guvernului regional.

Judecătorul Carmen Lamela a decis arestarea preventivă la solicitarea procurorilor, care au mai cerut joi și emiterea unui mandat internațional de arestare pentru președintele Carles Puigdemont. Potrivit legislației spaniole, procurorii pot cere arestarea preventivă a suspecților în faza incipentă a anchetei, care poate dura luni de zile, care urmează să adune datele certe în baza cărora judecătorul decide, sau nu, trimiterea în judecată.

Imediat ce autoritățile centrale au anunțat intenția de a deschide ancheta penală referitoare la acțiunile care au condus la declararea independenței, Carles Puigdemont și 4 membri ai cabinetului catalan au plecat în Belgia, luni, săptămâna trecută, anunțând că doresc ”libertate și siguranță”.


Întrebat dacă Carles Puigdemont se va preda autorităților belgiene dacă Spania va emite mandatul internațional de arestare, avocatul belgian al liderului catalan, Paul Bekaert, a declarat Associated Press: “Cu siguranță. Sau poliția va veni să îl ridice”.

Paul Bekaert a asigurat că Carles Puigdemont va coopera cu poliția belgiană.

Procurorii spanioli au declanșat urmărirea penală împotriva a 20 de politicieni catalani, pe care îi acuză de rebeliune și alte infracțiuni care pot fi pedepsite cu până la 30 de ani de închisoare.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: