sâmbătă

2 iulie, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

8 ianuarie, 2021

Lansarea Rachetei Falcon 9 cu satelitul Turksat 5A. Captură Space.com

SpaceX, compania aerospaţială controlată de Elon Musk, a lansat cu succes pe orbită un satelit de telecomunicaţii pentru Turcia, inaugurând astfel un an plin de proiecte.

O rachetă Falcon 9 de 70 de metri înălțime a fost lansată cu succes de la Space Launch Complex 40, de la Cape Canaveral, la ora 02:15 GMT în dimineaţa zilei de vineri, transportând în spaţiu satelitul Turksat 5A.

Lansarea a avut loc la 45 de minute de la începutul ferestrei de oportunitate planificate de 4 ore, potrivit unui comunicat emis, vineri de Space.com.


Previziunile U.S. Space Force’s 45th Space dădeau șanse de 70% pentru condiții favorabile lansării, principala grijă fiind cea a unor nori cumulus și a curenților, care nu sunt condiții tocmai ideale pentru lansare.

Racheta Falcon 9 a plasat satelitul Turksat 5A pe orbita stabilită, după aproximativ 33 de minute de la desprinderea de sol. Satelitul a fost conceput să opereze timp de 15 ani, oferind acoperire pentru internet de bandă largă în Turcia, Orientul Mijlociu, Europa şi în anumite zone din Africa.

La 8 minute şi 30 de secunde după lansare, prima treaptă a rachetei a aterizat în mod automat pe una dintre cele două barje-dronă „Just Read the Instructions ale SpaceX din largul coastelor Floridei.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

Această treaptă principală a rachetei Falcon 9 a mai fost folosită de trei ori, pentru a transporta un satelit GPS III pentru U.S. Space Force în iunie 2020, precum şi pentru lansări de sateliţi Starlink în septembrie şi octombrie.


Satelitul Turksat 5A a fost construit de Aiburs și lansarea acestuia va fi umrată de cea a Turksat 5B, în acest an.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Consumatorii români aveau, la nivelul anului 2021, o paritate a puterii de cumpărare de 55,5% din media europeană, procent identic cu cel din 2020, cel mai redus de...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: