Agenţia de Evaluare Financiară Standard&Poor’s a confirmat vineri ratingul pentru datoriile pe termen lung şi scurt în valută şi moneda locală la „BBB-/A-3” , cu perspectivă stabilă, anunţă Agerpres.
Totodată, Agenția motivează și de ce nu a promovat ratingul: proiectarea pe termen scurt a politicilor și viziunea guvernamentală îngustă.
Potrivit S&P, menținerea ratingului este sprijinită de nivelul moderat al datoriei externe a României şi de perspectivele solide de creştere economică.
(Citiți și: ”O bizarerie? Pe locul 1 la creșterea PIB, pe ultimul loc în UE la costurile de împrumut: Pragul de 5% pe an a fost trecut în iulie ”)
Cu toate acestea, PIB per capita a fost în 2017, conform estimărilor, de 10.000 dolari, al doilea cel mai scăzut din Uniunea Europeană.
(Citiți și: Moody’s: Creșterea economică a României nu este sustenabilă. Argumentele pentru care nu a fost îmbunătățită perspectiva ratingului”)
Nivelul redus al veniturilor şi avuţiei constrâng ratingul României, alături de alţi factori, precum deficitul bugetar, slaba eficienţă instituţională şi guvernamentală, precum şi incertitudinea politică.
„Până acum considerăm că politicile actualului guvern sunt predominat orientate pe termen scurt, concentrându-se pe spaţiul fiscal disponibil, pentru a majora salariile în sectorul public şi pensiile. Lipsesc iniţiativele de reformă structurală în detrimentul reţelei de infrastructură învechite şi sistemului educaţional subperformant. Pe termen mediu, lipsa progreselor în aceste domenii ar putea afecta creşterea economică şi ar putea descuraja investitorii străini”, notează S&P.
Pentru 2018 agenţia se aşteaptă ca majorarea reală a PIB să încetinească până la 4,3%, pe măsură ce consumul revine la normal şi cererea externă se moderează.