joi

25 aprilie, 2024

5 noiembrie, 2020

Datoria globală raportată la PIB-ul mondial va urca cu 14% în acest an, la un nivel record de 265%, în contextul crizei economice generate de pandemia COVID-19, estimează agenţia de rating S&P, într-un raport

”O criză a datoriilor suverane în următorii doi ani este improbabilă, având în vedere așteptările de revenire economică, disponibilitatea vaccinului la jumătatea anului viitor, condițiile favorabile de finanțare și obiceiurile de cheltuire și îndatorare ale statelor, companiilor și gospodăriilor populației”, se arată în analiza S&P.

Stimulul fiscal fără precedent din partea guvernelor din întreaga lume, combinat cu stimulentul monetar la fel de masiv al băncilor centrale a contribuit la menținerea robinetului de lichiditate deschis pentru corporații, atât pe piețele de obligațiuni, cât și prin intermediul sistemului bancar.


”Ne așteptăm ca ratele dobânzilor de referință să rămână scăzute până în 2023”, notează specialiștii.

O parte substanțială a datoriei globale este finanțată de bănci. Răspunsul guvernelor la șocul economic produs de pandemie a consolidat capacitatea și disponibilitatea sistemului bancar de a menține creditarea și de a-și sprijini clienții.

Retragerea măsurilor fiscale ar putea genera riscuri în ceea ce privește calitatea activelor. S&P estimează că pierderile pe care le vor consemna băncile se vor ridica, la nivel mondial, la aproximativ 2.100 de miliarde de edolari în perioada 2020-2021. Nivelul prognozat pentru acest an, de 1.300 de miliarde de dolari este mai mult decât dublu față de cel din 2009.

”Ne așteptăm ca majoritatea băncilor importante să poată absorbi pierderile generate de acești doi ani, având în vedere veniturile de bază. Băncile ar trebui să poată continua să acorde împrumuturi și să se întoarcă la normalitate până în 2023”, se arată în raport.

Insolvențele și falimentele vor crește


Agenția de rating se așteaptă însă la o creștere a numărului de insolvențe și falimente la un nivel nemaiîntâlnit de la criza din 2009.

Potrivit raportului S&P, falimentele ar putea să se dubleze până la sfârșitul primului semestru din 2021 dacă fluxurile de numerar şi veniturile nu vor reveni la nivelurile pre-pandemie până la retragerea stimulilor fiscali şi monetari fără precedent.

S&P menţionează că 509 companii importante au depus cereri pentru faliment în acest an, nivel record în ultimul deceniu.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: