joi

22 februarie, 2024

20 aprilie, 2011

Patronul postului Realitatea TV, Sorin Ovidiu Vântu, a fost reţinut miercuri seară, pentru 24 de ore, de procurori, pentru infracţiunea de şantaj,  în baza plângerii pe care managerul postului, Sebastian Ghiţă, a făcut-o în data de 4 aprilie la Parchet.

Împreună cu Vântu a mai fost reţinut, sub aceeaşi învinuire, şi Ion Ilie cezar, un apropiat al acestuia.

Ministerul Public a luat decizia reţinerii celor doi după ce miercuri seară i-a audit atât pe Sebastian Ghiţă cât şi pe Sorin Ovidiu Vântu, şi a explicat măsura printr-un comunicat:


Din probele administrate pana la acest moment procesual, a rezultat ca, in perioada martie – aprilie 2011, sub amenintarea denuntarii unilaterale a unui contract de consultanta si management, VANTU SORIN OVIDIU a pretins partii vatamate G.S. suma de 150.000 euro. In situatia neconformarii acestei cerinte, partea vatamata ar fi pierdut sume importante de bani. (…) Actele de amenintare si constrangere au fost intreprinse de inculpatul VANTU SORIN OVIDIU atat personal, cat si prin intermediul inculpatului ION ILIE CEZAR, care la randul sau urma sa obtina un folos injust. (…) Inculpatul Vantu Sorin Ovidiu a recurs la amenintari cu moartea la adresa partii vatamate si a familiei, de natura a induce acesteia temerea ca se pot materializa, fapt ce l-a determinat sa-si ia masuri de protectie”

Tot miercuri seară, Sebastian Ghiţă, managerul de la Realitatea TV, a pus la dispoziţia câtorva publicaţii înregistrarile unor pretinse discuţii cu Sorin Ovidiu Vântu, în care acesta îl ameninţă cu moartea. Iată o parte din transcrierea acestei discuţii:

SOV: Discutam acuma ca intre doi baieti. Un golan batran si unu tanar. Eu ti-am dat doua lectii. Te-ai bazat pa forta, ti-am arata ca te pisi pe forta ta, ma pis pe tine cu forta. Lasa sa-ti zic cu golan si cu alea. Tu vii dintr-o lume, totusi, o lume cinstita, ordonata, civilizata. Ai tai au fost ok.

S.G: Da


SOV: Eu vin dintr-o mahala tiganeasca. Vin pan’ parnaie, pan’ contrabanda cu da’astia. Asta e o lume… Eu am facut eforturi disperate sa nu ma dau in fapt de unde vin si cine sunt. Prietenu’ tau Magureanu iti poate confirma ca mi-a dat ok-ul sa impusc raketii care vor sa (ininteligibil) pe teritoriul Romaniei.

SG: Nu-l cunosc

SOV: Si ca am impuscat sute nu zeci

SG: L-am vazut doar odata la ziua lu’…

SOV: Si cand spun impuscat ma refer la propriu. Aici discut clar nu ma tem ca ai ceva pa’ tine ma doare’n…

SG: Nu, nu

SOV: Ba ma doare’n p…. Acum discutam doar intre noi. Deci pe chestii de forta si de tigani… Am condus… deci asculta-ma cu atentie ca sa stii si tu. Toata reteaua de bulibasi din Romania lucra pentru mine. Toata. Pa’ timpu certificatelor de proprietate. Inainte lucrau pentru (neinteligibil..) agenti industriali. Riscau 25 de ani sau glontu’. Furau din fabrici, macarale alea, alea si duceau la italieni. Adica tu nu stii despre mine nimic decat legendele facute facute de prosti. Ca tine, la modul cel serios, am ingropat prin dealurile de pe acolo din Moldova, am ingropat la propriu.

SG: E a treia oara…

SOV: Initial pe cuvantul meu ca am vrut sa iti administrez lectia maxima…

SG: Sa ma ingropati?

SOV: Si sa dau o lectie tuturor care indraznesc…

SG: Sa ma îngropati?

SOV: Ba, pustiule, asa ceva nu inseamna teritoriu interzis. Face parte din arsenalul de lucru cand sunt suparat sau cand am un interes mare de aparat. Eu nu glumesc cu astea.

SG: Da

SOV: Am gandit dupa aceea ca ai venit cu inima deschisa. Fii atent aici. Ti-au suierat gloantele pe la urechi. Ma refer la propriu. Cand ai vorbit de moarte, ti-am spus sa nu vorbesti de ce nu stii. Batrane.. la propriu m-am gandit

SG: Eu nu..

SOV: Ai venit cu inima deschisa, initial, intr-adevar….

 

Miza şi evoluţia conflictului

– Sebastian Ghiţă, omul de afaceri care controlează grupul Asesoft, a preluat în toamna anului 2010 managementul postului Realitatea TV, pentru o perioadă, anunţaseră cei doi, de cinci ani.

– Tensiunile dintre manager şi patron nu au întârziat să apară. În februarie 2011 acestea au cculminat cu scoaterea din grilă si îndepărtatea de către Sebastian ghiţă a jurnaliştilor Adrian Ursu şi oana Stancu, consideraţi ca fiind foarte apropiaţi de Sorin Ovidiu Vântu.

– O lună mai târziu, a fost nevoie de intervenţia poliţiei pentru a calma spiritele dintre cei doi, care s-au înfruntat, chiar la sediul televiziunii, cu bodyguarzi. Consiliul de Administraţie al Realitatea SA s-a întrunit şi a cerut rezilierea contractului cu Asesoft. Asesoft refuză rezilierea contractului.

– La începutul lunii aprilie, Sebastian Ghiţă a anunţat că a depus o plâângere împotriva lui Sorin Ovidiu vântu, pentru că ar fi fost ameninţat cu moartea.

– Două săptămni mai târziu, pe 20 aprilie, Parchetul îl audiază şi-l reţine pe Sorin Ovidiu Vântu. Sebastian Ghiţă face publice înregistrările cu discuţia în care Sorin Ovidiu Vântu proferează ameninţari cu moartea.

 

Joi dimineaţă, pe internet au apărut alte înregistrări cu discuţiile dintre cei doi, potrivit cărora vântu şi Ghiţă ar fi putea fi înţeleşi, dincolo de controverse, să dea impresia unor oameni certaţi. iară o parte din stenogramele apărute joi, care dau o altă versiune poveştii:

SOV: Bă, dacă nu vrei, că eu am înţeles că marea ta teamă e că eu mut Money Channel ca să emită Realitatea…

SG: Da.

SOV: Buuun…

SG:  Am zis bă, o facem… da’ asta i-am zis lu’ Ion, lasă-mă să mă gândesc! ..O dau peste două luni..

SOV: Copilu’… copilu’, rămâne la tine!

SG: Nu vreau să rămână la mine, vreau să o dau peste două luni.

SOV: Rămâne la tine, că plăteşti tu costurile.

SG: Da. …peste două luni…

SOV: Stop. Nu sunt de acord..stop.. nu sunt de acord cu strategia ta.

SG: Adică?

SOV: O respect, după cum ai văzut, o respect punct cu punct.

SG :  Da.

SOV: Dar strategia să pară că suntem certaţi în continuare, că ne batem, că ne f… în gură, că ne gazăm…

SG:  E, i-am aprins, deja ne dă Voiculescu-n ziare…

SOV: Sebi, e proastă, Sebi!

SG: Mă rog, mai lăsaţi-o aşa un pic…

SOV: Râde lumea şi de tine-n târg, şi de mine…stai puţin. Ăia care mă urăsc pe mine, îţi bagă-n cap că ţi-o trag eu, ăia care te urăsc pe tine, îmi bagă mie-n cap că mi-o tragi tu. Suntem subiect de batjocură-n târg cu strategia asta că ne batem, că ne gazăm, că ne-mpuşcăm..efectiv suntem…

SG: Acuma face Voiculescu strategie şi ne tot pune pe prima pagină la Jurnalul şi zice că domn’le, că ne-am înţeles, că io cu Enache am plecat râzând.. Voiculescu se chinuie clar să arate că la mine există o-nţelegere pe dedesubt.

SOV: Suntem mult mai puternici dacă… este o părere, joc de mult în piaţa asta, suntem mult mai puternici dacă mergem împreună, adică la o manieră..nu că ne luăm limbile-n gură, io sunt acţionar…

SG: Păi pe 27 oricum n-o s-avem ce să facem…

SOV: Tu eşti manager…

SG:  Dom’le, s-a găsit o formulă până la urmă, respectăm, …găsim noi o ceva ..pe 27 oricum n-o să mai scăpăm.

SOV: Nu e bine să ne dăm certaţi, că ne-mpuşcăm, că ne gazăm, că ne batem în bodyguarzi, în ţigani… Nu e bine, dă prost. Şi pentru tine, şi pentru mine.

SG: Păi nu e bine, normal…

SOV: Păi şi-atuncea de ce vrei să mai cântăm aceeaşi melodie cu ura-ntre noi doi?

SG: Păi n-o s-o mai cântăm pe 27, că n-o să mai avem cum s-o cântăm. Se-apropie momentul în care n-o să mai avem cum s-o cântăm.. o să spunem “dom’le, s-a găsit o formulă”, vedem noi…

SOV: Asta-ţi întreţine..te rog să mă crezi c-asta-ţi întreţine şi ţie starea de nesiguranţă. Eu sunt foarte relaxat. Eu mă ocup, de o bucată de vreme, de problemele mele. Eu chiar sunt foarte relaxat. Mai vine din când în când Ion să-mi dea câte-un satelit: „Bă, ăla e neliniştit iarăşi”…

SG: Nu, eu îmi văd de treabă.. am avut o dicuţie vis a vis de semnatul hârtiilor ălora şi-am zis bă, mai lasă-mă niţel să mă gândesc exact, să văd cum mă protejez…

SOV: Măi, tu nu-nţelegi că, dacă sunt porc, n-ai nicio protecţie? Pentru simplul motiv că …

SG:  Eu mă chinui, îmi dau silinţa…

SOV: …că sunt proprietarul, n-au nicio protecţie în faţa unui proprietar …îmi asum proces, îmi asum alea…e o prostie să crezi ..Dacă vreau mâine să mă despart de tine, mâine mă despart de tine.

SG: Asta ştiu…

SOV:  …Dar nu vreau, măi, băiatule! Chiar, pe bune, între noi doi, lucrurile funcţionează impecabil. De ce dracu’ să mă… Sunt mulţi care vor să ne despartă. Stai puţin, nu că te urăsc pe tine sau pe mine, are legătură cu Realitatea. Şi se gândesc că plecarea ta de la Realitatea înseamnă prăbuşirea Realităţii..

SG: Da…

SOV: E, cum crezi că le-aş putea da satisfacţie.. Şi sunt şi eu conştient că, în situaţia în care sunt astăzi, nu am capacitatea să susţin Realitatea decât dacă mă apuc să vând. Da’ de ce p… mea să vând dacă te-am găsit pe tine?

SG: Păi aşa ne-a fost discuţia…

SOV: Nu mai sta cu teamă! Vezi-ţi de Realitatea şi de Asesoft …

SG: Nici nu puteţi să mă faceţi ceea ce nu sunt, acuma vă spun corect. Ştiţi bine că mă scol dimineaţă şi mă gândesc ce poa’ să se întâmple rău. Hai să fac tot ce pot să nu se întâmple rău şi, dup-aia, dacă apuc, mai fac şi nişte lucruri.. Ion ştie, i-am mai povestit. Adică nici nu mă schimbaţi din fire…

SOV: Nu, mamă, nu vreau să te schimb, vreau doar să te liniştesc să te poţi concentra pe business…

SG: E ok…am vorbit…

SOV: Stai că nu vreau să te liniştesc că mi-eşti drag şi vreau să mă culc cu tine, vreau să te concentrezi pe business. Eu am nevoie să meargă business-ul. Şi-al meu, şi-al tău. Că ele-s strâns legate.

SG: Am vorbit cu Ion..

SOV: Bătrâne..

SG: Am pierdut Cupa României, motiv pentru care sunt sunt (…?..).. că n-am trecut de semifinale…

SOV: Am auzit că ţi-ai liuat de-a m…i cu voleiu’…cu volei sau cu baschet?

SG: Baschet.

SOV: Gagici sau bărbaţi?

SG: Bărbaţi…

SOV: Mai eşti şi prost, finanţezi bărbaţi, du-te-n… N-ai şi tu un lot de 5 baschetbaliste sau 7, câte sunt la baschet?

SG: 12.

SOV: Câte?

SG: 12. Da’ nu, în sport nu merită decât volei, nu merită decât volei în sport.

SOV: De ce?

SG: Că  numai voleibalistele arată bine…

SOV: apăi, dragă Sebastian, abia aici poţi să spui că Vântu a ieşit din piaţă şi a intrat Ghiţă: fu.. tu, că io nu prea mai am cu ce!

 

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: