Sorin Grindeanu la Bruxelles: Adoptarea OUG 13 nu a fost o decizie corectă - CursDeGuvernare.ro
miercuri

27 octombrie, 2021

Sorin Grindeanu la Bruxelles: Adoptarea OUG 13 nu a fost o decizie corectă

18 februarie, 2017

Premierul Sorin Grindeanu a recunoscut la Bruxelles, în timpul conferinţei de presă pe care a susţinut-o în faţa jurnaliştilor români, că adoptarea ordonanţei 13 nu a fost o decizie corectă şi că a apreciat creativitatea protestatarilor.

Lupta anticorupţie a fost principala temă de discuţie ale premierului român cu oficialii de la Bruxelles.

„Chiar daca la un anumit moment iei o decizie care poate fi discutabilă, în momentul în care în societate apar manifestări, proteste, ce am avut noi în țară, înseamnă că decizia ta nu a fost cea corectă, iar acea decizie trebuie să o retragi, iar acest lucru am făcut”, a spus Sorin Grindeanu.


„Respect opinia protestatarilor, apreciez faptul că un protest desfășurat e în ordine, ba chiar apreciez foarte mult creativitatea de care mulți dintre concetățenii noștri au dat dovadă în această perioadă”, a mai precizat premierul la întâlnirea cu presa.

Premierul fusese întrebat ce mesaj ar avea de transmis, după vizita la Comisia Europeană şi la Consiliul European, pentru cei care sunt în continuare în stradă şi care îi cer demisia. Răspunsul complet al premierului, potrivit Digi24:

Eu am urmărit în această perioadă toate protestele şi vă spun lucrul ăsta cât se poate de sincer: şi când au fost zeci de mii de oameni în faţa clădirii Guvernului, şi acum, când nivelul protestelor s-a mai redus, respect opinia protestatarilor, apreciez faptul că au fost proteste desfăşurate în ordine, ba chiar apreciez foarte mult creativitatea de care mulţi dintre concetăţenii noştri au dat dovadă în această perioadă. Să ştiţi că mesajele pe care le-au transmis le-am înţeles. Tocmai de aceea vreau să vă spun ceva: faptul că noi şi Guvernul pe care îl conduc am luat decizia de a abroga cu Ordonanţa 14 la câteva zile, e dat de următorul lucru: chiar dacă la un anumit moment, iei o decizie care poate fi discutabilă, în momentul în care în societate apar manifestări, proteste, chestiuni pe care noi le-am  avut în ţară, înseamnă că decizia ta nu a fost cea corectă, iar acea decizie trebuie să o retragi şi lucrul ăsta l-am făcut. Tot ceea ce ţine de discuţii pe acest domeniu în continuare se vor desfăşura în Parlament, aşa cum vă aminteam şi cum vă spuneam mai devreme, implicând şi alţi actori decât partea politică. Este ceea ce îmi doresc.

Premierul Sorin Grindeanu a mers, joi și vineri la Bruxelles pentru a discuta cu oficialii europeni despre situaţia de la Bucureşti.


Aceştia şi-au arătat unanim îngrijorarea, încă de la începutul protestelor, şi au avertizat că adoptarea unor asemenea acte normative se va reflecta în rapoartele MCV.

Într-un mesaj pe Twitter, postat în limba română de preşedintele Consiliului European, Donald Tusk a scris că cei doi au discutat despre așteptările societății românești privind lupta împotriva corupției.

După întâlnirea cu Sorin Grindeanu, Donald Tusk a postat un nou mesaj, tot în limba română:întâlnirii a postat pe pagina sa de Twitter un mesaj în limba română: „Am evidențiat valorile UE şi așteptările societății românești privind lupta împotriva corupției”.

Un mesaj asemănător a fost transmis şi în comunicatul oficial al Consiliului European: „Președintele Tusk a subliniat necesitatea de a avansa în lupta împotriva corupției, de a proteja progresele semnificative realizate și de a asigura ireversibilitatea acesteia, în conformitate cu așteptările ridicate ale societății românești și a valorilor UE”.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

Premierul Grindeanu a mai avut vineri  întrevederi cu președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, şi cu vicepreședintele Comisiei, Jyrki Katainen.

Pe agenda discuțiilor s-au aflat şi subiecte economice, inclusiv atragerea de fonduri europene sau bugetul României pe 2017.

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

   ”Nu știm ce și unde vom fi atunci: dar timp de 25 de ani, această publicație trimestrială (format A4, peste 200 de pagini într-o realizare premium)...

rrr