8 octombrie, 2015

deficit_bugetarCompaniile străine şi-au revizuit în sens negativ aşteptările cu privire la modul în care le vor evolua afacerile din România în următorul an – rezultă din indicii de încdere dați publicității miercuri de Consiliul Investitorilor Străini (CIS/FIC).

Indicele percepţiei despre mediul de afaceri a cunoscut în septembrie scăderi semnificative faţă de aşteptările exprimate de investitorii străini în primăvara acestui an – potrivit sondajului FIC.

Astfel :

  • – cifra celor care au declarat că se așteaptă ca afacerile lor să scadă în următorul an a crescut la 7,4% în septembrie, față de 2,8% în luna martie
  • – cifra celor care întrevăd creșteri semnificative a businessurilor lor a scăzut la 7,4% în septembrie, față de 14,2% în aprilie
  • – cei care au asteptări de la creșterea pieței interne au scăzut la 53% în septembrie, de la 58% în martie
  • – cei care văd o creștere a pieței de exort au scăzut de la 45% în martie la 40% în septembrie.

Cei mai mulţi, respectiv 51,9% se aşteaptă la o creştere moderată a veniturilor, în timp ce 33,3% nu anticipează schimbări însemnate.

„Una dintre schimbările majore în ceea ce priveşte răspunsurile companiilor o reprezintă cea vizând creşterea pieţei interne și de export”, notează FIC.

De menționat că între lunile martie și septembrie (de referință pentru actualul sondaj FIC), economia a primit Codurile Fiscale, care ar fi trebuit să o facă mai optimistă.

Angajări şi forţa de muncă: optimismul din primăvară se temperează

În ceea ce priveşte aşteptările cu privire la evoluţia efectivelor de angajaţi, investitorii străini s-au arătat mai moderaţi. Astfel, 53,7% nu anticipează schimbări semnificative, faţă de 20,6% în aprilie.


Procentul antreprenorilor care văd o creştere a numărului de angajaţi a scăzut de la 27,5% la 24,1%, iar cel al angajatorilor care intenţionau să îşi mărească semnificativ colectivele în următorul an a coborât la 5,6%, faţă de 10,3%.

Pe de altă parte, niciun angajator nu se aşteaptă la scăderi semnificative ale numărului de angajaţi, faţă de 13,7% în aprilie, iar ponderea celor care văd scăderi reduse ale numărului de angajaţi a scăzut la 16,7%, faţă de 27,5%.

Aprecieri despre mediul legislativ și eficiență administrativă

Companiile s-au arătat îngrijorate în legătură cu povara administrativă şi legislativă, denunţând lipsa infrastructurii. Birocraţia lipsită de eficienţă şi netransparentă limitează potenţialul mediului de afaceri, consideră ei.

Astfel:

  • 85% dintre respondenți consideră că birocrația nu este competitivă;
  • 80% dintre respondenți au semnalat lipsa de transparență din inițiativele legislative;
  • 65% dintre respondenți au declarat că și capacitatea administrativă de reglementare este necompetitivă;
  • 67,9% și-au exprimat îngrijorarea cu privire la lipsa unei infrastructurii care să sprijine competitivitatea;
  • 26,4% sunt de părere că infrastructura este inadecvată;
  • 41,5% au menţionat că este moderat necompetitivă.

„Lipsa de încredere în cadrul legislativ și infrastructură subliniază nevoia unor politici publice mai coerente și alocarea mai eficientă a resurselor, precum și îmbunătățirea cadrului legislativ și dezvoltarea infrastructurii, pentru a ajuta România să atingă potențialul economic pe care îl are”, notează FIC.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: