marți

16 august, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

8 octombrie, 2015

deficit_bugetarCompaniile străine şi-au revizuit în sens negativ aşteptările cu privire la modul în care le vor evolua afacerile din România în următorul an – rezultă din indicii de încdere dați publicității miercuri de Consiliul Investitorilor Străini (CIS/FIC).

Indicele percepţiei despre mediul de afaceri a cunoscut în septembrie scăderi semnificative faţă de aşteptările exprimate de investitorii străini în primăvara acestui an – potrivit sondajului FIC.

Astfel :

  • – cifra celor care au declarat că se așteaptă ca afacerile lor să scadă în următorul an a crescut la 7,4% în septembrie, față de 2,8% în luna martie
  • – cifra celor care întrevăd creșteri semnificative a businessurilor lor a scăzut la 7,4% în septembrie, față de 14,2% în aprilie
  • – cei care au asteptări de la creșterea pieței interne au scăzut la 53% în septembrie, de la 58% în martie
  • – cei care văd o creștere a pieței de exort au scăzut de la 45% în martie la 40% în septembrie.

Cei mai mulţi, respectiv 51,9% se aşteaptă la o creştere moderată a veniturilor, în timp ce 33,3% nu anticipează schimbări însemnate.

„Una dintre schimbările majore în ceea ce priveşte răspunsurile companiilor o reprezintă cea vizând creşterea pieţei interne și de export”, notează FIC.

De menționat că între lunile martie și septembrie (de referință pentru actualul sondaj FIC), economia a primit Codurile Fiscale, care ar fi trebuit să o facă mai optimistă.

Angajări şi forţa de muncă: optimismul din primăvară se temperează

În ceea ce priveşte aşteptările cu privire la evoluţia efectivelor de angajaţi, investitorii străini s-au arătat mai moderaţi. Astfel, 53,7% nu anticipează schimbări semnificative, faţă de 20,6% în aprilie.


Procentul antreprenorilor care văd o creştere a numărului de angajaţi a scăzut de la 27,5% la 24,1%, iar cel al angajatorilor care intenţionau să îşi mărească semnificativ colectivele în următorul an a coborât la 5,6%, faţă de 10,3%.

Pe de altă parte, niciun angajator nu se aşteaptă la scăderi semnificative ale numărului de angajaţi, faţă de 13,7% în aprilie, iar ponderea celor care văd scăderi reduse ale numărului de angajaţi a scăzut la 16,7%, faţă de 27,5%.

Aprecieri despre mediul legislativ și eficiență administrativă

Companiile s-au arătat îngrijorate în legătură cu povara administrativă şi legislativă, denunţând lipsa infrastructurii. Birocraţia lipsită de eficienţă şi netransparentă limitează potenţialul mediului de afaceri, consideră ei.

Astfel:

  • 85% dintre respondenți consideră că birocrația nu este competitivă;
  • 80% dintre respondenți au semnalat lipsa de transparență din inițiativele legislative;
  • 65% dintre respondenți au declarat că și capacitatea administrativă de reglementare este necompetitivă;
  • 67,9% și-au exprimat îngrijorarea cu privire la lipsa unei infrastructurii care să sprijine competitivitatea;
  • 26,4% sunt de părere că infrastructura este inadecvată;
  • 41,5% au menţionat că este moderat necompetitivă.

„Lipsa de încredere în cadrul legislativ și infrastructură subliniază nevoia unor politici publice mai coerente și alocarea mai eficientă a resurselor, precum și îmbunătățirea cadrului legislativ și dezvoltarea infrastructurii, pentru a ajuta România să atingă potențialul economic pe care îl are”, notează FIC.

Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Scumpirea energiei electrice a fost amplificată de mecanismul formării prețurilor adoptat în UE („pay as clear”), care promovează alinierea prețurilor angro la cel mai mare cerut pe piață.

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: