marți

16 aprilie, 2024

6 iulie, 2020

Climatul investiţional şi de afaceri din România este considerat „slab şi precar” de 40% dintre dintre companiile participante la sondajul Camerei de Comerț Americane în România (AmCham România).

Alte companii membre constituind o pondere de 38% consideră  „neutru” climatul investiţional, potrivit rezultatelor ediţiei 2020 ale sondajului, publicate luni.

Dintre condițiile de piață cele mai slab cotate în sondaj, calitatea infrastructurii de transport este acuzată de 90% dintre participanți: 45% spun că este slabă, iar restul de 45% că este precară.


De politicile și programele de sprijinire a noilor investiții se plâng 58% dintre participanți și 55% de felul în care sunt sprijinite companiile noi și dezvoltarea antreprenoriatului.

Mai mult de jumătate dintre participanţi (55%) se așteaptă să încheie anul financiar 2020 cu scăderi ale veniturilor, iar 44% prevăd scăderea numărului de angajați, precum și ale investițiilor, spre deosebire de anul 2019 pentru care doar 10% au indicat scăderi ale acestor indicatori.

Rezultatele sondajului AmCham România nu sunt departe de cele ale sondajului pe aceeaşi temă ale Camerei de Comerţ şi industrie Româno-Germane AHK România, publicate vineri.

(Citiţi şi: „Majoritatea companiilor germane din România văd o scădere de până la 50% a afacerilor – sondaj AHK)


Dintre cei participanții la sondajul AmCham România care au prevăzut, totuși, investiții în 2020, 10% le dimensionează între 10 și 100 de milioane de euro, în condițiile în care, dintre cei 131 de executivi participanți, 60 % companii cu cifra de afaceri anuală peste 5 milioane USD, iar restul – sub 5 milioane USD.

Infrastructura digitală – cea mai apreciată. Cea mai dorită: digitalizarea administraţiei publice

Calitatea infrastructurii digitale este cea mai bine apreciată dintre condițiile de piață oferite de România, de acesta fiind mulțumiți 57% dintre participanți.

Este condiţia care a primit calificativul „foarte bună” din partea celor mai mulţi dintre participanţi, deşi pondeera acestora este de doar 20%.

Totuşi, cu cel puţin două săptămâni înainte ca Guvernul să-şi prezinte Planul de relansare, membrii AmCham România considerau că măsurile cu cea mai mare prioritare pentru 2020 trebuie să fie investițiile în infrastructură și accelerarea digitalizării administrației publice, inclusiv a administrației fiscale (ANAF).

„Trebuie demarate fără întârziere proiectele de investiții pentru modernizarea și digitalizarea administrației fiscale care trebuie să țină pasul cu ritmul accelerat al proceselor de digitalizare din mediul privat, pentru a simplifica conformarea voluntară și a îmbunătăți gradul de colectare a veniturilor bugetare” a declarat Alex Milcev, membru al consiliului director al AmCham România.

„În mixul avantajelor competitive care rămân relevante pentru Romania în contextul economic actual, a rămas pe primul loc, cu 83%, importanța apartenenței la Uniunea Europeană, în creștere cu 5% față de ediția precedentă”, spune comunicatul AmCham.

„România trebuie să profite din plin de noile oportunități de finanțare europeană nerambursabile, oferite prin programul Next Generation EU, acționând rapid, strategic și cu viziune pentru viitor”, a declarat Ionuț Simion, președintele AmCham România.

Sondajul „relevă o îngrijorare în ce privește disponibilitatea forței de muncă calificate și a potrivirii de competențe necesare pe piața muncii, în contextul în care 60% dintre companii caracterizează situația pieței muncii din industria în care activează ca fiind tensionată din această perspectivă”.

Optimisim relativ şi revenire în formă de U

„Aș dori să remarc nivelul de relativ optimism care rezultă din răspunsurile privind așteptările de revenire economică post pandemie, în contextul în care 45% dintre participanți consideră cel mai probabil un scenariu de revenire în formă U, deci văd posibilă o recuperare pe termen mediu iar 11% se așteaptă la o revenire rapidă după șocul pandemic, în formă de V”, a declarat Omer Tetik, vicepreședintele AmCham România.

Chiar şi perspectiva reveniri economice mai târzii „poate deveni realitate doar dacă vor fi implementate măsuri ferme care să redea companiilor încrederea de a investi în continuare în economie, în condițiile în care aproape jumătate au indicat că nu au în plan noi investiții în 2020, potrivit oficialului citat.

„Cele mai apreciate măsuri adoptate de guvern pentru susținerea companiilor au fost pentru membrii AmCham cele legate de lichiditate și angajați, respectiv bonificația pentru plata impozitului pe profit în avans, accelerarea rambursării de TVA și șomajul tehnic, astfel că salutăm decizia de prelungire a perioadei de aplicare a acestor măsuri care continuă să rămână relevante pe termen scurt și mediu”, a spus Alex Milcev.

Pentru că multe companii au indicat că fie se așteaptă la un nou val epidemic sau nu au o claritate cu privire la acest fenomen, în plan intern vor permanentiza schimbări operaționale adoptate în acest context precum digitalizarea, intensificată deja pe fondul pandemiei pentru mai mult de 50% dintre participanții la sondaj, odată cu identificarea de noi produse, servicii, piețe, sau reducerea costurilor operaționale.

AmCham România va avansa aceste recomandări și în dialogul cu Guvernul și factorii de decizie relevanți pentru a contribui la adoptarea celor mai potrivite politici publice și măsuri economice de impact pentru o creștere economică sustenabilă, bazată pe crearea de valoare adăugată mare.

Din cei 131 de executivi participanțila sondajul efectuat între 15 mai și 19 iunie, 

  • 65% reprezintă companii din industrie – ITC, Sănătate, Automotive, FMCG, Banking & Financial Services, Construcții, Retail, Bunuri de consum, Producție industrială, energie, transporturi, turism, HORECA.
  • 35% reprezintă companii din sectorul serviciilor – consultanță, servicii profesionale, avocatură

Cele peste 450 de companii americane, multinaționale și românești membre ale comunității AmCham România, „fac posibilă implicarea AmCham în promovarea priorităților economice pentru multe domenii de activitate, prin grupuri de lucru specializate, precum: Piețe de capital și servicii Financiare, Guvernanță Corporatistă, Concurență și Ajutor de Stat, Energie, Educație, Economie Digitală, Fiscalitate, Mediu , Piața Muncii, Sănătate, Fonduri Europene, Achiziții Publice și Partneriat Public-Privat, Real-Estate și Turism”, potrivit sursei citate.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: