27 noiembrie, 2020

45% dintre analiștii financiar-bancari din România se așteaptă ca PIB-ul să crească moderat în următoarele 12 luni, în vreme ce 31% dintre ei văd o contracție moderată în același interval, reiese dintr-un sondaj realizat în rândul membrilor Asociației Analiștilor Financiar-Bancari (AAFBR).

44% dintre ei se așteaptă ca revenirea economică să se producă în formă de ”W”. De asemenea, cei mai mulți respondenți se așteaptă ca deficitul bugetar să fie de peste 6% din PIB în 2021

Peste 70% dintre analiștii financiar-bancari se așteaptă ca rata șomajului să crească în următorul an.


În ceea ce privește educația, aproape jumătate dintre ei consideră că educația de la distanță reprezintă, în mică măsură, o soluție și după terminarea pandemiei.

47% dintre experții chestionați sunt de părere că între 0 și 33% din timpul dedicat activității profesionale se va desfășura de acasă după terminarea pandemiei. Un procent însemnat, de 45%, văd procentul între 33% și 67% în vreme ce 7% dintre respondenți consideră că acesta poate ajunge până al 100%.

Întrebați în ce măsură consideră că importul de forță de muncă va continua în România, în 2021, 20% sunt de părere că acest lucru se va întâmpla în mare măsură, 53% în oarecare măsură și 27% în mică măsură.

Aproape 90% dintre analiști consideră că volumul tranzacțiilor online va crește în următorul an. De asemenea, 60% dintre ei apreciază că vânzările online din această perioadă au conferit mai multă încredere populației în folosirea cardurilor bancare.


În ceea ce privește evoluția vânzărilor de retail în următoarele 12 luni, opiniile au fost relativ împărțite. 31% dintre analiști văd o creștere, 47% dintre ei se așteaptă ca acestea să rămână relativ constante, iar 22% anticipează un declin. Întrebați în ce măsură se așteaptă ca vânzările online să crească în detrimentul vânzărilor în rețeaua de comercianți după terminarea pandemiei, 56% dintre respondenți au apreciat această ipoteză drept plauzibilă ”în oarecare măsură”. 40% o consideră plauzibilă în mare măsură și doar 4% în mică măsură.

Aproape jumătate se așteaptă ca economiile din bănci ale populației să crească în 2021 față de 2020. 29% cred că vor rămâne relativ constante, iar 22% că vor scădea.

Cei mai mulți specialiști estimează că românii au economisit în timpul pandemiei între 10% și 30% din venituri, 45% dintre ei considerând că economiile au fost ceva mai scăzute, de 0-10% din venituri.

70% cred că pandemia are un impact negativ asupra evoluției creșterii creanțelor neîncasate, generând blocaje financiare în economie.

Întrebați ce industrii vor înregistra cea mai mare creștere în 2021, pe primele locuri s-au clasat sănătatea și asistența socială, construcțiile și agricultura. Cel mai semnificativ impactată industrie de pandemie este HoReCa, dar și industria auto, conform răspunsurilor date de membrii AAFBR.

Pandemia i-a favorizat totodată pe producătorii locali, consideră specialiștii financiar-bancari, circa 53% dintre ei fiind de părere că românii au cumpărat mai multe produse locale în perioada pandemiei.

În ceea ce privește prețul locuințelor, cei mai mulți analiști, aproape jumătate, se așteaptă ca acesta să rămână constant în următorul an. Prețul chiriilor și al spațiilor comerciale ar putea scădea în următoarele 12 luni, mai reiese din sondaj.

Creditarea IMM-urilor ar urma să cunoască o creștere în următorul an, consideră 53% dintre participanții la sondaj. Indicele ROBOR ar urma să ne mențină în intervalul 2%-3%.

Articole recomandate:

Etichete: , , ,

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: