miercuri

27 martie, 2024

20 noiembrie, 2019

Voci din industria farmaceutică europeană susțin că soluțiile propuse de țările mari pentru a diminua deficitul de medicamente în vestul Europei ar putea agrava situația în țările din estul continentului, scrie PoliticoPro.eu, preluată de Hotnews.

O parte dintre țările mai mici ale Uniunii Europene se străduiesc de ani buni să rezolve recurentele crize de medicamente esențiale și să impună discutarea problemei la nivel european, dar cu efecte reduse, întrucât statele bogate au început să se confrunte și ele cu propriile crize.

Franța a adoptat o abordare dură, dezvăluindu-și planurile de stocare a medicamentelor esențiale și de a crește amenzile pentru companiile de medicamente. Olanda și Portugalia au anunțat și ele măsuri de stocare, iar Austria și Marea Britanie intenționează să limiteze comerțul transfrontalier, mai scrie Hotnews, citând Politico.


Viitoarea Comisie Europeană, condusă de Ursula von der Leyen, a promis să caute soluții la nivel european pentru această problemă.

Vlad Mixich, expert în politici de sănătate și coordonatorul Observatorului Român de Sănătate, s-a declarat mulțumit că subiectul crizelor de medicamente primește în sfârșit atenție și la nivel european. El admite însă că se simte și „puțin frustrat”: „Noi vorbim despre aceste crize de mulți ani. Dar, până în acest an, nu a existat un interes real pentru aceste probleme.”

Vlad Mixich a explicat că, în cazul României, unele cauze ale crizelor sunt declanșate de specificul pieței. Dar, în viitoarele discuții la nivelul UE, toate cauzele de bază ale crizelor de medicamente ar trebui să fie abordate, nu doar cele „predominante în marile state membre ale UE”, atrage atenția expertul român. „Țările din Europa de Est nu trebuie ignorate”, subliniază Vlad Mixich.

România a fost lovită frecvent, în ultimii ani, de crize ale unor medicamente esențiale. Citostaticele, medicamente esențiale pentru bolnavii de cancer, lipsesc frecvent din țara noastră, iar în urmă cu doi ani, România a fost lovită de o criză de imunoglobuline, medicamente care îi țin în viața pe pacienții cu boli rare.


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

”În ultima perioadă, auzim – îndeosebi din partea mediului de

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: