sâmbătă

27 aprilie, 2024

29 octombrie, 2019

Judecătorul Bogdan Mateescu (foto), membru al CSM, propune alegeri anticipate pentru depășirea blocajului ce afectează Consiliul de mai multe luni. Dacă s-ar accepta o asemenea propunere, ar fi pentru prima dată când Consiliul și-ar încheia mandatul înainte de termen.

Activitatea plenului CSM a fost blocată în ultimele luni, mai mulți membri, judecători și procurori, boicotând ședințele pentru a împiedica cvorumul necesar numirii Adinei Florea la conducerea Secției speciale pentru investigarea magistraților.

Magistrații care boicotează ședințele plenului, de fiecare dată când se ajunge la acest punct împins de Lia Savonea (președinte CSM) pe ordinea de zi, consideră că trebuie lămurită existența acestei structuri înainte de face numiri sau angajări la SIIJ.


GRECO (Grupul Statelor Împotriva Corupției) și Comisia Europeană au recomandat desființarea SIIJ, iar Curtea de Justiție a UE va lămuri această dilemă răspunzând unor întrebări ale instanțelor românești care doresc să afle dacă recomandările au caracter obligatoriu.

„Pe planul intern al Consiliului trebuie să revenim toți, cât mai repede posibil, în limita rolului nostru esențial neutru, ca atitudine, ca inter-relaționare, să învățam să ne ascultăm opiniile, pentru că nimeni nu deține adevărul absolut. Dar, cu sinceritate vă spun că am devenit sceptic. Poate că trebuie să analizăm serios dacă nu cumva ar fi timpul să ne întoarcem la colegii noștri și să ne testăm cu adevărat reprezentativitatea”, a explicat Bogdan Mateescu, într-un interviu acordat Ziare.com

În opinia magistratului, problemele din CSM au început de la modul în care unii membri ai Consiliului s-au raportat la modificările aduse legilor justiției:

Modificările legislative atât de controversate și contestate pe bună dreptate, dar susținute puternic de unii membrii CSM, au afectat competențele Consiliului ca întreg, mutând centrul decizional pe chestiuni foarte importante în mâinile unui grup restrâns de membri. Aceasta este cauza esențială, a fost afectat mult prea mult echilibrul intern.


Plenul are de multe ori rol minimal. Unii membri decid de mai multe ori, fiind puși în situația de a-și cenzura propriile acte sau fapte, alții sunt mai degrabă spectatori.

Componența  CSM și mandatul

Consiliul este compus din 19 membri, care alcătuiesc Plenul CSM:

  • 9 judecători și 5 procurori, aleși în adunările generale ale judecătorilor și procurorilor
  • 2 reprezentanți ai societății civile, specialiști în domeniul dreptului, care se bucură de înaltă reputație profesională și morală, aleși de Senat
  • 3 membri de drept: președintele Înaltei Curți de Casație și Justiție, reprezentant al puterii judecătorești, procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție și ministrul justiției.

Durata mandatului membrilor aleşi, judecători şi procurori şi reprezentanţi ai societăţii civile, ai Consiliului Superior al Magistraturii este de 6 ani, fără posibilitatea reînvestirii.

Președintele este ales dintre aceștia, pentru un mandat de un an.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: