luni

16 mai, 2022

Soluția USR pentru criza coronavirus: 830 de lei scutire de impozit și ajutor de urgență similar pentru șomeri

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

29 martie, 2020

USR consideră că statul ar trebui să se concentreze pe măsuri de transfer a resurselor către populație și propune în acest sens scutirea de impozit pentru primii 2.000 de lei din salariu (ar genera venituri suplimentare de 830 de lei), precum și ajutor temporar de 830 pentru angajații care rămân fără locuri de muncă, se arată într-un policy paper realizat de deputații Cristina Prună și Claudiu Năsui și europarlamentarul Cristian Ghinea.

Impactul bugetar estimat este de circa 6 miliarde de euro care ar putea fi acoperit de măsuri precum impozitarea pensiilor speciale și a veniturilor foarte mari din zona bugetară.

Specificul acestei crize este că lovește devastator în sectorul serviciilor și în segmentul IMM-urilor, se arată în document, cei trei avertizând că actuala criză este diferită de precedenta și deci și măsurile luate în calcul trebuie adaptate.

(Consultați documentul integral aici)


”Scăderea bruscă a consumului de servicii antrenează scăderea în lanț a consumului pentru că dispar locuri de muncă și deci o comprimare masivă a cererii în economie. Cu alte cuvinte, va devasta sectorul serviciilor, dar nu se va opri acolo”, notează cei trei.

Cele mai curajoase politici vehiculate la nivel global sunt cele care vizează transferul de resurse spre populație. În acest sens, USR propune:

> 830 de lei pentru fiecare român salariat (scutire de impozit pe suma echivalentă salariului minim)
> 830 de lei ajutor de criză pentru fiecare angajat care și-a pierdut locul de muncă începând cu 1 martie.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

”Efectul imediat al acestui transfer (universal și rapid) este un ajutor dat zonei de servicii și IMM-urilor (unde costurile cu forța de muncă sunt mari) și o domolire a anxietății”, se arată în document.


Impactul bugetar al acestor măsuri este estimat la 6 miliarde de euro. Pentru acoperirea acestui deficit, URS propune ca pe termen scurt să fie adoptate o serie de măsuri precum impozitarea pensiilor speciale cu 90%, impozitarea cu 90% a oricărui venit din sectorul public care îl depășește pe cel al președintelui României și accelerarea intrării fondurilor europene.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Andrew Kenningham (foto), economist-şef pentru Europa la Capital Economics, explică într-un interviu pentru CursdeGuvernare cum va reseta războiul obiectivele şi strategiile de dezvoltare pe care UE le bătuse...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: