vineri

8 decembrie, 2023

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

6 aprilie, 2016

dan suciuPurtătorul de cuvânt al Executivului, Dan Suciu, a anunţat miercuri că „o bună parte” din fondurile necesare la rectificarea bugetară pentru acoperirea cheltuielilor rezultate în urma majorărilor salariale vor veni din dividendele obţinute de companiile de stat.

La finalul şedinţei în care premierul a anunţat creşterea salariilor pentru mai mult de jumătate dintre bugetari, jurnaliştii l-au întrebat pe purtătorul de cuvânt al Guvernului de unde vor fi luaţi banii având în vedere că impactul bugetar este de aproximativ 500 de milioane de lei în 2016.

„Am găsit o soluţie (…), dividendele de la companiile de stat pe care le încasăm anul acesta sunt mai mari decât le-am anticipat şi vom vrea să avem dividende şi mai consistente pentru că putem obţine acest lucru imediat în perioada următoare. Deci, bună parte din suma pe care o asigurăm pe această majorare care vine din rectificare vine din dividendele pe care le vom solicita companiilor de stat”, a spus Suciu.


El nu a înaintat nicio cifră, dar a afirmat că Ministerul de Finanţe a făcut estimări în acest sens şi a transmis „într-un cadru instituţional”, în şedinţa de Guvern, această soluţie.

Dan Suciu a subliniat faptul că, în prezent, companiile de stat trebuie să vireze la bugetul de stat 50% din dividendele obţinute, dar a explicat faptul că Executivul ia în calcul creşterea acestui procent până la 75%.

„Există o obligaţie ca 50% din dividende să fie, prin lege, virate către bugetul de stat. În funcţie de posibilităţi, cuantumul poate fi crescut cu un alt procent. În funcţie de necesităţi, putem creşte acest procent, fără să afectăm politica de investiţii a companiei respective. Prin hotărâre de guvern poate fi modificat procentul de 50%”, a explicat Suciu, care a precizat că Guvernul ia în calcul o creştere până la 75%.

El a mai spus că societăţile cu capital de stat au rezultate financiare bune şi „împart dividende” sau ţin banii fără să facă investiţii. „Decât să-i ţină-n bancă, îi virează la noi”, a concluzionat Suciu.


Purtătorul de cuvânt al Executivului a justificat această decizie prin faptul că există un orizont de aşteptare în sectorul public legat de legea salarizării şi Guvernul trebuie să rezolve situaţia.

„Există un orizont de aşteptare foarte mare legat de această salarizare. Noi am moştenit acest orizont de aşteptare şi o serie întreagă de promisiuni care au lansat o aşteptare în sectorul public extrem de mare şi noi cumva trebuie să răspundem acesteia într-un cadru financiar responsabil”, a precizat Dan Suciu.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket
Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

A apărut nr. 80 (al 21-lea, socotindu-se în sens invers)

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: