sâmbătă

20 aprilie, 2024

4 februarie, 2013

România ar putea întrerupe transmiterea la Bruxelles a cererilor de rambursare pentru programele pe fonduri europene, timp de trei luni, pentru a evita plata unei cofinanţări de trei ori mai mari decât în prezent, a declarat, luni, premierul Victor Ponta.

Măsura ar urma să fie luată în perioada de trei luni în care se va prelungi acordul actual al României cu FMI, după care Bucureştiul speră că va încheia o nouă înţelegere cu FMI, CE şi Banca Mondială.

În perioada respectivă, România nu va mai avea acord şi cu Comisia Europeană, motiv pentru care va trebui să revină la situaţia de dinainte de acord, în care cofinanţarea fondurilor europene plătită de la bugetul de stat era 15% în loc de 5%, cât achită în prezent, ca stat asistat de CE.


Astfel, după discuţii avute la Bruxelles cu preşedintele CE, Jose Manuel Barroso, şi cu comisarul european pentru dezvoltare regională, Johannes Hahn, premierul Ponta a invocat trei posibile soluţii pentru perioada de trei luni în care se triplează cofinanţarea plătită de România la proiectele europene.

„Pe 31 martie, expiră acordul cu CE. Acordul cu FMI a fost prelungit pe încă trei luni. În acea perioadă de trei luni, rata de cofinanţare, specială altfel, de 5%, se întoarce la regula de 15%. Aici sunt două sau mai multe opţiuni pentru acele trei luni. Ori nu transmitem cereri de rambursare exact în cele trei luni, ori finanţăm din bugetul de stat diferenţa, ori pur şi simplu, pentru că anvelopa rămânea identică, practic vom avea mai puţine proiecte pe care să putem să le finanţăm cu acel 10%”, a afirmat Victor Ponta, citat de Agerpres.

El a precizat că acesta reprezintă „cu atât mai mult un argument pentru dorinţa deja exprimată de guvern pentru a avea un nou acord cu CE, FMI, BM, cât mai repede posibil, ori asta depinde de finalizarea reformelor structurale – Transgaz, CFR Marfă, CO Oltenia”.

„Boardul FMI va fi, probabil, la sfârşitul lunii iunie şi, până atunci, practic noi trebuie să finalizăm toate reformele structurale pentru a putea intra în board cu acordul finalizat. Nu vă ascund faptul că practic discuţiile informale despre un nou acord vor începe din timp. Însă în primul rând trebuie să ne adresăm Comisiei Europene şi apoi FMI”, a mai spus premierul.


Referitor la cele patru programe operaţionale aflate în presuspendare de anul trecut, premierul Ponta menţionat că la Programul Operaţional Sectorial Creşterea Competitivităţii Economice (POS CCE) problemele sunt cele mai grave, iar rezolvarea lor va dura 3-4 luni.

„La POS Creşterea Competitivităţii sunt probleme de structură şi de durată şi acolo, probabil, pentru revocarea presuspendării, vor fi necesare eforturi mai mari şi timp mai mult, adică nu o lună-două. Important este însă să ştim ce avem de făcut. Că asta e întotdeauna problema, ca şi la MCV, când condiţiile sunt clare este foarte simplu să le şi îndeplineşti, când lucrurile sunt foarte generale, e mai greu să le rezolvi”, a declarat Victor Ponta.

„Din discuţiile de astăzi şi de până astăzi, tocmai asta a fost sarcina ministrului, în discuţia cu comisarul Hahn, să aflăm exact care sunt lucrurile care trebuie îndeplinite şi atunci chiar dacă nu e vorba de o lună, ci de trei sau de patru, vom şti care este direcţia”, a adăugat el.

Anul trecut, Comisia Europenă a introdus în fază de presuspendare patru programe operaţionale sectoriale pentru România: POS Dezvoltarea Resurselor Umane, POS Transport, POS CCE şi Programul Operaţional Regional.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: