Pentru a-și salva cabinetul, cancelarul Angela Merkel a acceptat crearea de centre de tranzit la granița dintre Germania și Austria, pentru solicitanții de azil fără acte sau înregistraţi deja într-un alt stat membru. Migranții vor aștepta în aceste campusuri expulzarea în prima țară europeană în care au ajuns.
Acordul de luni pune capăt definitiv generoasei politici de primire a migranţilor în Germania, inaugurată în urma deciziei cancelarului Angela Merkel de a deschide în 2015 porţile ţării la sute de mii de solicitanţi de azil.
Chiar dacă această ultimă criză din interiorul guvernului i-a expus vulnerabilitățile politice, cancelarul Angela Merkel merge mai departe. Pentru cât timp, nu se știe, comentează The New York Times.
„Vrem, pe de o parte, să înfiinţăm centre de tranzit în Germania şi de acolo să trimitem înapoi (imigranţi – n. red.) în acord cu ţările de unde solicitanţii de azil au venit şi unde au fost deja înregistraţi”, a declarat Angela Merkel, după ce partidul pe care-l conduce, CDU, a ajuns luni la un acord CSU, partenerii de coaliție.
„Astfel, spiritul parteneriatului din Uniunea Europeană este conservat şi în acelaşi timp este un pas important pentru ordonarea şi controlul migraţiei secundare şi din acest motiv cred că am ajuns la un compromis bun după negocieri dure şi zile dificile”, a adăugat cancelarul german.
Este un compromis pe care cancelarul a trebuit să-l accepte pentru a evita criza politică generată de presiunile intense venite, în interior, din partea conservatorilor și a extremiștilor, și care ar fi putut duce la căderea guvernului și destrămarea coaliției.
Angela Merkel și-a dat acceptul pentru noua politică în domeniu, forțată de revolta condusă de ministrul de interne, Horst Seehofer, care a amenințat că va spulbera coaliția la care s-a ajuns cu eforturi mari în martie.
Ministrul Seehofer a cerut ca Germania să blocheze la frontieră migranții fără documente și pe ei deja înregistrați într-un alt stat membru.
Promotoare a liberei circulații în Europa, Angela Merkel s-a opus oricărei încercări de reinstalare a controalelor la frontieră, până luni noaptea, când a acceptat măsura, pentru a-și continua patrulea mandat de cancelar.
Ministrul de interne a renunţat la demisie, după ce cu o zi mai devreme îşi anunţase intenţia de a părăsi guvernul, scrie AFP.
Compromisul găsit a provocat însă critici aprinse, un lider al stângii radicale germane, Bernd Riexinger, apreciind că aceste „centre de tranzit” avute în vedere sunt echivalentul „lagărelor de internare în masă.
El le-a cerut social-democraţilor, al treilea partener al coaliţiei conduse de Angela Merkel, să refuze, iar Andrea Nahles, liderul SPD, a salutat sfârşitul ostilităţilor din tabăra conservatoare germană „care ne permite să trecem din nou la treabă”.
Partidul urmează să examineze însă marți acordul, iar verdictul va fi dat marți seara, la întâlnirea pe care o vor avea liderii celor formațiuni don coaliție – CDU, CSU şi SPD.