marți

28 noiembrie, 2023

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

12 ianuarie, 2016

A-campaign-poster-in-Laus-012Autoritățile fiscale din cantonul elvețian Zug, în care își au sediul numeroase fonduri de investiții, au abandonat politica discounturilor acordate celor care plătesc taxe și impozite în prima lună a anului și au rugat contribuabilii, potrivit Financial Times, să amâne cât pot de mult plata acestor impozite.

Motivul acestei solicitări, conținută de o scrisoare adresată contribuabililor, este acela că Elveția are o rată a dobânzii bancare negativă, iar oficialii cantonului Zug încearcă să evite păstrarea banilor în bănci ca să nu plătească pentru asta. Potrivit FT, inițiativa fiscului din Zug ar putea aduce economii anuale de aproximativ 2,5 milioane franci elvețieni.

”Având în vedere dobânda negativă din Elveția, cantonul nu are niciun stimulent pentru a motiva contribuabilii să facă plăți anticipate. Mai mult, cantonul este interesat să primească bani cât se poate de târziu pentru a evita plata dobânzilor negative”, citează FT din scrisoarea autorităților fiscale din Zug.

image.jpg
State care au adoptat politici monetare similare celor promovate de BCE

Potrivit FT, politicile monetare au un efect bizar asupra economiei reale iar economiștii s-au concentrat asupra dezbaterilor teoretice a fenomenului monetar indus de ratele negative de politică monetară, mizând pe o relansare a investițiilor, ignorând însă efectele produse asupra conturilor guvernamentale.

Inițiativa autorităților fiscale din cantonul Zug are însă două tăișuri, plata târzie a impozitelor putând genera mari probleme dacă fluxurile financiare nu sunt atent organizate și supravegheate.

Banca Centrală a Elveției a impus dobânzi negative în 2014, în încercarea de a descuraja economisirea și de a încuraja investiții și cheltuieli.


Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket
Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: