fbpx Modifica setari cookieuri

La obiect

Vaccinul împotriva coronavirus – noua miză supremă în jocul geopolitic, egală cu tehnologia militară

Cine primește primul vaccinul contra coronavirusului? Lăsând retorica deoparte, răspunsul ține de geopolitică și de bani. O analiză Politico arată că goana după vaccin nu… Mai mult

29.07.2020

Analiză

Execuția pe S1 din 2020 – o abordare comparativă cu cea din 2019

Bugetul general consolidat a înregistrat pe prima jumătate a anului în curs un deficit de circa 45 miliarde lei, echivalent cu 4,2% din PIB estimat… Mai mult

29.07.2020

La obiect

Producția agricolă 2019 – scădere istorică a valorii brute adăugate în economie

Valoarea producției agricole a scăzut în 2019 cu 3,8% în termeni reali față de anul precedent, potrivit datelor semidefinitive comunicate de INS. Ponderea sectorului vegetal… Mai mult

27.07.2020

Chestiunea

Document / Proiectul pentru munca flexibilă: nu se fac concedieri colective, managementul nu primește bonusuri pe perioada aplicării Kurzarbeit

Angajatorul poate reduce unilateral timpul de muncă al salariaților cu cel mult 50%, în situații excepționale precum epidemia de coronavirus, conform proiectului de OUG prin… Mai mult

23.07.2020

Soldul investițiilor străine trece de 80 mld de euro: situația pe sectoare

de Marin Pana , 1.10.2019

Soldul investițiilor străine directe (ISD) în economia României a crescut anul trecut la 81.124 milioane euro, adică aproximativ 5,5 miliarde euro mai mult față de finele anului anterior.

Cu toate acestea, raportat la PIB, procentajul a ajuns de puțin sub pragul de 40%, de la 40,3% în anul precedent și un maxim de 41,15% atins în 2017. Practic, ritmul de creștere al ISD s-a situat ușor sub cel al avansului PIB.

Datele centralizate și publicate de BNR arată că 70,85% din această sumă (57.479 milioane euro) s-a constituit în aport la capitalurile proprii (inclusiv profitul reinvestit) ale firmelor străine. Restul de 29,15% a fost reprezentat de creditul net primit de acestea din afara țării (23.645 milioane euro).

Astfel, creșterea soldului ISD pe 2018 s-a realizat exclusiv prin aport de capital (circa 5,5 miliarde euro sau 105% din total), în timp ce reducerea creditului acordat a determinat o anumită diminuare a acestuia (-280 miliarde euro sau -5% din total, comparativ cu un plus de 829 milioane euro în 2017).

Fluxul net de ISD de anul trecut s-a regăsit în cea mai mare parte în comerț (1.580 milioane euro), industria prelucrătoare (1.362 milioane euro) și în intermedieri financiare și asigurări (896 milioane euro).

În cadrul industriei prelucrătoare, sumele cele mai importante s-au dus către mijloace de transport (337 milioane euro), alimente, băuturi și tutun (329 milioane euro) și prelucrare țiței, produse chimice, cauciuc și mase plastice (205 milioane euro).

De reținut, însă, în cadrul tuturor celor trei segmente de activitate economică situate pe podiumul ISD, cea mai mare parte a creșterilor de sold pe ISD s-a datorat profitului reinvestit ( 991 milioane euro sau 73% în industria prelucrătoare, 843 milioane euro sau 53% în comerț și 592 milioane euro sau 66% la intermedieri financiare și asigurări).

Evoluția pe sectoare de activitate

Dacă se compară datele publicate în rapoartele oficiale, se poate observa o scădere semnificativă a soldului ISD în cazul sectorului de energie electrică, gaze și apă între 2017 și 2018, precum și un recul ușor la intermedieri financiare și asigurări, respectiv activități profesionale, științifice, tehnice și administrative și servicii suport.

Trebuie remarcat faptul că, de departe, cea mai consistentă creștere a implicării capitalului străin în ultimii ani s-a produs pe segmentul de comerț, unde avansul a fost de 82% în decurs de patru ani, cu o evoluție tot mai accelerată (+11,4% în 2015, +14,4% în 2016, +16,1% în 2017 și un fulminant +23,2% în 2018, deși bazele de raportare majorate ar fi fost de natură să frâneze această evoluție).

Ca pondere în total, industria prelucrătoare a continuat să dețină supremația în materie de investiții străine, cu un procentaj de 30,9%, urmată la mare distanță de constrcucții și tranzacții imobiliare (16,8%) și comerț (15,8%), sectoare care au devansat clar zona de intermedieri financiare și asigurări (11,5% din ISD în România).

De remarcat valoarea relativ ridicată a pierderilor consemnate de o parte a întreprinderilor ISD în raport cu profiturile declarate de altele (2.807 milioane euro pierderi, valoare aproape identică cu cea din anul precedent, faţă de 8.930 milioane euro profit, de unde, după prelevarea celor 3.551 milioane euro dividende repartizate a rezultat suma reinvestită de 2.573 milioane euro).

În pofida faptului că avem o țară cu un potențial turistic remarcabil, pe zona de hoteluri și restaurante datele statistice arată un interes scăzut din perspectiva investitorilor străini. Ponderea acestui în sector în total ISD a rămas cu totul derizorie (0,6% !) iar sumele aferente, deşi în creştere vizibilă anul trecut, au rămas sub cele din 2014.

Veniturile nete ale firmelor ISD au urcat la 6,8 miliarde euro

Activitatea productivă  firmelor cu capital străin și numărul de salariați au fost constant crescătoare în toată perioada 2009 – 2018, cu excepția unei ușoare diminuări a cifrei de afaceri în anul 2014 și a unei scăderi marginale a numărului de angajați în anul 2010.

Evoluţia cifrei de afaceri a întreprinderilor realizate cu investiţie străină directă şi a numărului mediu anual de salariaţi din aceste întreprinderi în perioada 2009 – 2018.

Per total, veniturile nete obținute de către investitorii străini direcți în România anul trecut s-au ridicat la suma de 6.795 milioane euro, în creştere cu aproape 16% faţă de anul precedent.

Ele au rezultat din profiturile nete de 6.123 milioane euro şi veniturile nete din dobânzi primite la creditele acordate de firmele-mamă întreprinderilor lor din România, în sumă de 672 milioane euro.

Ar mai trebui menționată importanța în creștere a întreprinderilor ISD în ceea ce privește comerțul exterior, unde au realizat 75% din exporturi și 68,2% pe partea de importuri.

Aceste ponderi au fost mai mari, dar echilibrate, în industria prelucrătoare, cu niveluri de 81,1% la export și 82,1% la import. Maximele au fost atinse pe partea de maşini, utilaje şi echipamente (93,9% şi, respectiv, 91,4%), dominată categoric de capitalul străin.

În fine, pentru a face trimitere la dimensiunea economiei naționale, menționăm că veniturile nete aduse de investițiile străine făcute în România au reprezentat anul trecut 3,34% din PIB.

Raportat la soldul acumulat de 40% din acelaşi PIB, rezultă o profitabilitate care ar trebui să ne dea de gândit în privinţa efectelor în domeniul economic.

Mergeți în homepage ›

Publicat la data de 1.10.2019

Lăsați un comentariu


Europa

Turcia a reluat forajele în estul Mediteranei, Atena cere un summit de urgență al UE

Iulian Soare

Grecia a cerut marți convocarea unui summit de urgenţă al UE cu privire la Turcia, a anunţat biroul premierului Kyriakos Mitsotakis ca reacție la trimiterea… Mai mult

Stiri

Companiile energetice din România investesc în mii de stații de încărcare a mașinilor electrice

Adrian N Ionescu

Companiile energetice caută să-și asigure pozițiile cele mai bune pentru competiția privind instalarea de stații de încărcare a mașinilor electrice. Unele strategii includ parteneriatele cu… Mai mult

Stiri

Guvernul pregătește Ordonanța pentru cursurile online – decizia suspendării cursurilor, lăsată autorităților locale

Vladimir Ionescu

Guvernul are în pregătire o ordonanţă de urgenţă privind învăţământul online pentru anul şcolar şi universitar 2020-2021, a anunţat marţi ministrul Educaţiei, Monica Anisie. “Este… Mai mult

Stiri

Raport special Curtea de Conturi, capitolul Unifarm: Contracte cu intermediari, nu cu producători, plăți fără recepția produselor, achiziții neconforme

Razvan Diaconu

Directorul general al Unifarm, Adrian Ionel (foto), a fost pus sub urmărire penală în luna iunie, DNA anunțând că acesta a cerut unei companii o… Mai mult

Europa

Comisia Europeană a aprobat preluarea de către OMV a companiei petrochimice Borealis

Adrian N Ionescu

Comisia Europeană a aprobat preluarea controlului companiei petochimice austriece Borealis AG de către OMV Aktiengesellschaft (OMV), în urma tranzacției prin care aceasta a cumpărat un… Mai mult

Stiri

Creșterea alocațiilor cu 20%, respinsă în Senat. PSD insistă pentru dublarea lor

Razvan Diaconu

Senatul a respins, marţi, Ordonanţa de urgenţă privind majorarea etapizată a alocaţiilor pentru copii pupă ce, în cursul dimineții fusese respinsă în Comisia pentru Muncă.… Mai mult

Stiri

Alegeri Belarus: Liderul opoziției, Svetlana Tihanovskaia, a fugit în Lituania pentru siguranța copiilor ei

Iulian Soare

Lidera opoziției din Belarus, Svetlana Tihanovskaia (foto), a plecat în Lituania și a mărturisit BBC că decizia de a părăsi țara după alegerile prezidențiale a… Mai mult