Analiză

Deficitul bugetar – la ce să ne aşteptăm

Situaţiile oficiale prezentate în ultimii ani în materie de execuţie bugetară arată că trimestrul trei, de finalul căruia ne apropiem deja (cu un sold de… Mai mult

09.10.2019

La obiect

România şi ţintele fixate prin strategia Europa 2020. Punctele tari și punctele slabe

Prin strategia Europa 2020 (adoptată de Consiliul European în iunie 2010) , au fost stabilite ţinte la cinci indicatori apreciaţi ca fiind semnificativi pentru dezvoltarea… Mai mult

08.10.2019

Europa

Indexul Regional al Competitivității: Cum stau regiunile românești și de ce

București -Ilfov, regiunea din România cu cel mai mare scor (55,92 din 100 maxim posibil) în Indexul Regional al Competitivității 2019, se află abia pe… Mai mult

07.10.2019

Analiză

T2 din 2019 – Venitul mediu lunar s-a dublat din 2014 încoace

Datele publicate de INS pentru trimestrul II 2019 arată că veniturile românilor au depășit nivelul de 1.800 lei lunar pe persoană. Ele au fost de… Mai mult

07.10.2019

Cronicile

Soldul investițiilor străine trece de 80 mld de euro: situația pe sectoare

de Marin Pana , 1.10.2019

Soldul investițiilor străine directe (ISD) în economia României a crescut anul trecut la 81.124 milioane euro, adică aproximativ 5,5 miliarde euro mai mult față de finele anului anterior.

Cu toate acestea, raportat la PIB, procentajul a ajuns de puțin sub pragul de 40%, de la 40,3% în anul precedent și un maxim de 41,15% atins în 2017. Practic, ritmul de creștere al ISD s-a situat ușor sub cel al avansului PIB.

Datele centralizate și publicate de BNR arată că 70,85% din această sumă (57.479 milioane euro) s-a constituit în aport la capitalurile proprii (inclusiv profitul reinvestit) ale firmelor străine. Restul de 29,15% a fost reprezentat de creditul net primit de acestea din afara țării (23.645 milioane euro).

Astfel, creșterea soldului ISD pe 2018 s-a realizat exclusiv prin aport de capital (circa 5,5 miliarde euro sau 105% din total), în timp ce reducerea creditului acordat a determinat o anumită diminuare a acestuia (-280 miliarde euro sau -5% din total, comparativ cu un plus de 829 milioane euro în 2017).

Fluxul net de ISD de anul trecut s-a regăsit în cea mai mare parte în comerț (1.580 milioane euro), industria prelucrătoare (1.362 milioane euro) și în intermedieri financiare și asigurări (896 milioane euro).

În cadrul industriei prelucrătoare, sumele cele mai importante s-au dus către mijloace de transport (337 milioane euro), alimente, băuturi și tutun (329 milioane euro) și prelucrare țiței, produse chimice, cauciuc și mase plastice (205 milioane euro).

De reținut, însă, în cadrul tuturor celor trei segmente de activitate economică situate pe podiumul ISD, cea mai mare parte a creșterilor de sold pe ISD s-a datorat profitului reinvestit ( 991 milioane euro sau 73% în industria prelucrătoare, 843 milioane euro sau 53% în comerț și 592 milioane euro sau 66% la intermedieri financiare și asigurări).

Evoluția pe sectoare de activitate

Dacă se compară datele publicate în rapoartele oficiale, se poate observa o scădere semnificativă a soldului ISD în cazul sectorului de energie electrică, gaze și apă între 2017 și 2018, precum și un recul ușor la intermedieri financiare și asigurări, respectiv activități profesionale, științifice, tehnice și administrative și servicii suport.

Trebuie remarcat faptul că, de departe, cea mai consistentă creștere a implicării capitalului străin în ultimii ani s-a produs pe segmentul de comerț, unde avansul a fost de 82% în decurs de patru ani, cu o evoluție tot mai accelerată (+11,4% în 2015, +14,4% în 2016, +16,1% în 2017 și un fulminant +23,2% în 2018, deși bazele de raportare majorate ar fi fost de natură să frâneze această evoluție).

Ca pondere în total, industria prelucrătoare a continuat să dețină supremația în materie de investiții străine, cu un procentaj de 30,9%, urmată la mare distanță de constrcucții și tranzacții imobiliare (16,8%) și comerț (15,8%), sectoare care au devansat clar zona de intermedieri financiare și asigurări (11,5% din ISD în România).

De remarcat valoarea relativ ridicată a pierderilor consemnate de o parte a întreprinderilor ISD în raport cu profiturile declarate de altele (2.807 milioane euro pierderi, valoare aproape identică cu cea din anul precedent, faţă de 8.930 milioane euro profit, de unde, după prelevarea celor 3.551 milioane euro dividende repartizate a rezultat suma reinvestită de 2.573 milioane euro).

În pofida faptului că avem o țară cu un potențial turistic remarcabil, pe zona de hoteluri și restaurante datele statistice arată un interes scăzut din perspectiva investitorilor străini. Ponderea acestui în sector în total ISD a rămas cu totul derizorie (0,6% !) iar sumele aferente, deşi în creştere vizibilă anul trecut, au rămas sub cele din 2014.

Veniturile nete ale firmelor ISD au urcat la 6,8 miliarde euro

Activitatea productivă  firmelor cu capital străin și numărul de salariați au fost constant crescătoare în toată perioada 2009 – 2018, cu excepția unei ușoare diminuări a cifrei de afaceri în anul 2014 și a unei scăderi marginale a numărului de angajați în anul 2010.

Evoluţia cifrei de afaceri a întreprinderilor realizate cu investiţie străină directă şi a numărului mediu anual de salariaţi din aceste întreprinderi în perioada 2009 – 2018.

Per total, veniturile nete obținute de către investitorii străini direcți în România anul trecut s-au ridicat la suma de 6.795 milioane euro, în creştere cu aproape 16% faţă de anul precedent.

Ele au rezultat din profiturile nete de 6.123 milioane euro şi veniturile nete din dobânzi primite la creditele acordate de firmele-mamă întreprinderilor lor din România, în sumă de 672 milioane euro.

Ar mai trebui menționată importanța în creștere a întreprinderilor ISD în ceea ce privește comerțul exterior, unde au realizat 75% din exporturi și 68,2% pe partea de importuri.

Aceste ponderi au fost mai mari, dar echilibrate, în industria prelucrătoare, cu niveluri de 81,1% la export și 82,1% la import. Maximele au fost atinse pe partea de maşini, utilaje şi echipamente (93,9% şi, respectiv, 91,4%), dominată categoric de capitalul străin.

În fine, pentru a face trimitere la dimensiunea economiei naționale, menționăm că veniturile nete aduse de investițiile străine făcute în România au reprezentat anul trecut 3,34% din PIB.

Raportat la soldul acumulat de 40% din acelaşi PIB, rezultă o profitabilitate care ar trebui să ne dea de gândit în privinţa efectelor în domeniul economic.

Mergeți în homepage ›

Publicat la data de 1.10.2019

Lăsați un comentariu


Europa

Marile capitale europene – sub spectrul bulei imobiliare produse de Airbnb, ”Uberul” chiriilor

Alexandra Pele

Platforma Airbnb, prin care proprietarii își pot închiria în regim sezonier locuințele, a dus la creșterea prețurilor imobiliare în mai multe capitale europene, riscul unor… Mai mult

Stiri

Camera Deputaților / PSD și Pro România blochează dezbaterea legilor cerute de USR pentru susținerea guvernului Orban

Razvan Diaconu

Biroul permanent al Camerei Deputaților a respins luni solicitarea de a fi introduse pe ordinea de zi a plenului a celor trei proiecte de lege… Mai mult

Stiri

Ludovic Orban vrea ca votul pentru noul guvern să fie organizat înainte de 29 octombrie

Razvan Diaconu

Președintele PNL, Ludovic Orban, a declarat luni, după ședința conducerii PNL, că votul pentru noul Guvern ar putea fi dat la începutul săptămânii viitoare. Ludovic… Mai mult

Stiri

Pilotul Valentin Gvinda a refuzat conducerea interimară a TAROM, după ce a analizat starea companiei

Vladimir Ionescu

Pilotul Valentin Gvinda (foto), cel pe care Consiliul de Administrație de la TAROM dorea să-l numească director general intermar, a refuzat funcția, după ce a… Mai mult

Stiri

Horia Braun Erdei, economistul-șef al BCR – a fost numit președintele executiv al Erste Asset Management România

Adrian N Ionescu

Economistul șef al BCR, Horia Braun Erdei (foto), a fost numit președinte executiv (CEO) al Erste Asset Management România, cel mai mare administrator de investiții… Mai mult

Stiri

Program pilot: Cluj, primul oraș care va introduce autobuze fără șofer

Vladimir Ionescu

Cluj Napoca este primul oraş din România care a introdus în circulaţie autobuzele electrice, iar acum se pregăteşte pentru încă o premieră, anunță autoritățile locale.… Mai mult

Stiri

Plagiat / ASE a cerut retragerea titlului de doctor în țtiințe deținut de Darius Vâlcov

Vladimir Ionescu

Academia de Studii Economice a propus retragerea titlului de doctor în Științe Economice deținut de Darius Vâlcov, întrucât fostul ministru de Finanțe și, totodată, autorul… Mai mult